,,Unitate prin diversitate” este proiectul care a fost inițiat și care a fost câștigat prin concursul național de proiecte ,,Împreună prindem curaj!”. Acesta a fost lansat de Ministerul Educației și Cercetării, în vederea combaterii bullyingului din școli.
La Liceul Teoretic,,Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus, unitatea prin diversitate urmărește activități de conștientizare a ceea ce înseamnă formele violenței, felul în care poate fi îndepărtat bullyingul din școală. Acesta vizează integrarea în actul școlar a elevilor care fac parte din diverse minorități- elevi cu cerințe educaționale speciale, din minorități naționale- romi, ucraineni. Participanții cărora li se adresează proiectul sunt elevii clasei a lll-a și cei ai claselor a IX-a.
Inițiatorul proiectului este Monica Grad, profesor de limba și literatura română, în colaborare cu Ioana Năsui, consilier școlar, Maria Rad, profesor pentru învățământul primar, Tatiana Ardelean, profesor de educație religioasă, Ghertruda Zsegora, profesor de educație plastică și Maria Tomoiagă, contabil.
Prima etapă a proiectului a fost una de conștientizare a formelor și a efectelor violenței. Formarea a fost realizată de doamna consilier școlar Ioana Năsui. Aceasta a vizat cunoașterea reciprocă, lucrul în echipă în care au fost implicați elevii clasei a Ill-a și a IX-a E. În plus, elevii au intrat în contact cu ceea ce înseamnă valorile prieteniei, respectului reciproc, vizionând și interpretând diverse materiale cu caracter didactic, au formulat diferite mesaje prin care pot sprijini colegii și elevii în dificultate și pot respinge formele violenței.
Următoarele etape vor avea în prim plan reflectarea unor teme precum prietenia, copilăria și familia în literatură, analiza celui mai apreciat text literar al secolului al XX-lea, ,,Micul prinț”, de Antoine de Saint Exupery, ilustrarea unor tematici de factură religioasă referitoare la iubire, iertare, respectul reciproc și înțelegerea valorilor morale. Ultima etapă va fi una a creației artistice, realizată împreună, într-o atmosferă de inspirație, colaborare și reprezentare artistică.
De asemenea, prin intermediul proiectului, elevii beneficiază de materiale didactice, de instrumente de scris, pictură, hârtie, caiete, tricouri, cărți.