Importanța sportului în rândul copiilor, parte a proiectului de service learning din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Cluj-Napoca

9 minute de citit
- Publicitate -

Mulțumim mult pentru timpul acordat în vederea realizării unui interviu pe tema Importanței sportului în rândul copiilor, ca parte a proiectului de service learning din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Cluj-Napoca pe care dorim să îl implementăm în cadrul Grădiniței Sfânta Inimă a lui Isus din municipiul Zalău, la copiii de grupă mijlocie, cu vârste cuprinse între 3 – 5 ani. În acest sens, vă rugăm să ne permiteți să vă acordăm câteva întrebări privind importanța sportului în viața și dezvoltarea copiilor, având în vedere atât cariera dumneavoastră sportivă cât și cea de funcționar public, respectiv coordonatorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Sălaj.

 Rep:  Cât de important este sportul pentru viitorul copiilor?

Sportul pentru copii este foarte important, deorece practicarea sportului într-un cadru organizat încă de la vârste fragede îmbunătățește și întărește fizicul, psihicul și desigur sănătatea.

Rep:  Ce beneficii are sportul pentru copii?

Cel mai important beneficiu pentru copii este desigur îmbunătățirea stării de sănătate  prin creșterea imunității. Alte beneficii importante sunt: munca în echipă, mai multă încredere în forțele proprii, disciplină,  respect, stil de viață sănătos, respectarea unui program organizat, formarea unei rutine de lucru, etc.

S-a dovedit de-a lungul anilor, că, copiii care practică un sport, indiferent că practică o disciplină sportivă individuală sau sporturi de echipă, au șanse mai mici să ia decizii greșite în viață, precum să consume alcool, să fumeze sau să consume droguri. Copilul care practică un sport învață în timp cât este de important să ai un regim de viață sănătos și echilibrat.

Rep: Cum îi pregătețte sportul pe cei mici pentru viață?

Copiii, practicând un sport, sunt invățați de către antrenor foarte multe lucruri utile și deosebit de importante pentru viitorul copiilor respectivi și anume faptul că, acei copii vor avea de la bun început un program orar bine stabilit, un program de antrenament zilnic și săptămânal care trebuie respectat și în acest fel, copilul se obișnuiește cu disciplina. Disciplina este primul lucru care se va impune de către acel antrenor sau preparator fizic care se va ocupa de copilul respectiv. Dupa ce copilul este invățat să respecte un anumit program zilnic, el va deveni mult mai educat, mult mai disciplinat și mult mai responsabil.

Odată stabilite aceste condiții, copilul va continua să fie responsabil și disciplinat și în viața de zi cu zi, indiferent dacă atunci când va deveni adult, va mai practica sau nu un sport.

Rep:De la ce vârstă poate începe sportul organizat?

Din punctul meu de vedere, nu cred că există o vârstă prestabilită pentru a începe a practica un anume sport, pentru că, cu cât este mai mic, cu atât corpul copilului se va dezvolta mai armonios. De exemplu la înot, am văzut bebeluși de doar câteva luni care sunt duși de părinți la cursuri de inot în bazine de înot special amenajate. Eu cred că cu cât încep mai de mici să facă sport, cu atât cresc șansele pentru a face performanță.

Dar, dacă luăm în considerare manualele de specialitate, cele mai multe sporturi pot fi practicate încă de la 6-7 ani pentru baschet, fotbal, handbal, tenis, karate sau chiar judo sau lupte libere. La sporturile individuale precum anumite probe de atletism, vârsta potrivită este 11-12 ani, iar atunci când copilul împlinește 13-14 ani poate fi înscris și la box sau canotaj.

Rep: Cum ne putem da seama ce sport i se potrivește copilului nostru?

Depinde de fiecare copil în parte, dacă lui îi place să practice în mod special un tip de activitate fizică, lasă-l să o practice, chiar dacă ești îngrijorat în privința riscului accidentărilor. Dacă cel mic vrea să facă karate, judo sau lupte libere și nu are contraindicații de la medic și dacă antrenorul este responsabil și folosește echipamente de protecție corespunzătoare, nu ai de ce să-ți faci griji.

De exemplu, tenisul este foarte benefic pentru copiii cu deficit de atenție sau care au probleme de socializare pentru că un sport individual ajută copilul să se concentreze mai bine decât un sport de echipă cum ar fi fotbalul, baschetul, voleiul sau handbalul.

Rep: Ce sporturi îi ajută pe copii să se dezvolte optim și care sunt beneficiile acestora? Exemple?

În principiu, toate sporturile îi ajută pe copii să se dezvolte armonios, dacă este practicat corect și într-un cadru organizat, în special în cadrul unei structuri sportive.

Pentru că pâna la urmă, aproape toate sporturile au foarte multe avantaje  (disciplină, imunitate, fair-play, socializare, legarea unor prietenii, etc) și foarte putine dezavantaje (accidentări de-a lungul carierei sportive sau ideea de a avea mai putin timp liber pentru joacă și relaxare).

Rep:  Este suficient sportul din cadrul orelor de educatie fizică  pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor?

Nu. Nu este suficient și aici există multe argumente în acest sens și anume faptul că în cadrul școlilor se fac doar 2 ore de educație fizică și sport pe săptămână, ceea ce este foarte puțin pentru o dezvoltare optimă a elevilor.

Sunt situații în multe localități din România, în special în mediul rural, în care nu există sală sau teren de sport, iar orele de sport se fac în anumite săli de clasă improvizate și prin urmare ora de educație fizică nu poate fi făcută cum trebuie, iar elevii au de suferit de faptul ca nu fac sport cum ar fi trebuit sa facă.

Pentru o dezvoltare optimă și armonioasă a copiilor este necesară înscrierea lor la structuri sportive de performanță pentru a face aproape zilnic 1,5-2 ore de antrenament si pregatire fizică.

Rep: Ne puteti spune dacă în prezent copiii din Zalău fac sport în mod constant mai mult sau mai puțin față de anii precedenți?

DJST Sălaj face estimări în privinta participării elevilor doar la competițiile proprii, cum ar fi Cupa Văilor – Sălajul în Mișcare, Cupa Lyceum, Cupa Tineretului sau alte acțiuni sportive și concluzia este că, în fiecare an, la aceste acțiuni participă 4.500-5.000 de elevi, cu mici diferențe, dar nu semnificative, de la an la an.

Rep:  Aveți in prezent proiecte în implementare care îi implică pe copiii de vârstă preșcolară, ciclul primar si gimnazial?

Și în anul 2022 și în anul 2023, DJST Sălaj a derulat 3 ediții din cadrul Proiectului Hercules, la ramurile sportive înot, fotbal, handbal, baschet, tenis, karate și lupte libere, acțiuni de inițiere la care au participat în total cca. 600 de elevi cu vârste cuprinse între 6 si 15 ani, iar la finele acestor activități de inițiere în sport, toți copiii participanți au primit din partea DJST Sălaj premii constând în tricouri, diplome, trofee, mingi, dulciuri și alte echipamente sportive. În perioada iulie – august 2023, vom derula editia a 4-a a acestui Proiect Hercules.

Director executiv DJST Salaj

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut