Scandalul din PNL, pornind de la atacul lui Rareș Bogdan la adresa ministrului de externe, Bogdan Aurescu este, în primul rând, o reacție a disperării care îi face pe liberali să înceapă o revoltă împotriva lui Klaus Iohannis.
Liberalii sunt într-o criză deja evidentă, provocată în cea mai mare măsură de slugărnicia lor față de președinte, care a folosit partidul, la fel cum și-a folosit mandatul, doar în interes propriu.
Cine ar fi zis vreodată că fostul primar al Sibiului, venit pe cai mari la șefia PNL dar mai ales la președinția României, va mușca atât de tare mâna care l-a hrănit. Adevărul este că liberalii i-au făcut toate mofturile în speranța unei colaborări cu beneficii. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, fostul primar și-a folosit mandatul în interes personal, muncă minimă, beneficii maxime, vacanțe multe, privilegii și dureri în cot. Vizitele externe ale Președintelui făcute cu avioane private, super luxoase, în discrepanță cu traiul celor pe care îi reprezintă este încă o lovitură de imagine adusă partidului care l-a propulsat pe scaunul de la Cotroceni.
Toate aventurile în care dl. Iohannis a târât PNL, mai ales în ultima vreme, cu rocada premierilor, cu scoaterea USR de la guvernare și impunerea PSD, cu tot felul de miniștri care nu au nicio legătură cu partidul, ca dl. Aurescu sau doamna de la învățământ, i-au costat imens pe liberali, aflați acum în mod real pe poziția a treia în sondajele de opinie.
Adevărul este că nu au niciun departament onest de comunicare, sunt într-un deficit de imagine și mai ales de perspective. Se discută prin cafenele de refacerea USL cu toate consecințete ei. Nu mai contează electoratul, doctrina și ideologia. Pare o disperare după ciolan.
Dacă USL revine, mă întreb ce se întâmplă în Maramureș? Ionel Bogdan rămâne la Consiliul Județean iar Gabriel Zetea își asumă primăria Baia Mare? Dacă alegerile se vor face toate într-o singură zi, unde mai este înțelegerea făcută de Zetea cu Morar, conform căreia, dacă primul câștigă președinția CJ, celălalt merge în Parlament?
Liberalii ştiu că în momentul de față sunt într-o cădere accentuată de încredere în rândul electoralului propriu și că, în consecință, mulți își vor pierde funcțiile după viitoarele alegeri. Evident că știu și cine e vinovat pentru asta.
Deci revolta din interior pe multe voci aparent coordonate, unele extrem de agresive, este, de fapt, o revoltă împotriva lui Klaus Iohannis.
Cei care sunt vechi în politică știu că președinții vin și pleacă, așa cum a plecat și Traian Băsescu. Însă partidele trebuie să rămână și cu beneficiile, dar mai ales cu trasul de ponoase. Traian Băsescu a ridicat PDL pe primul loc și tot el l-a distrus, punându-l în situația fuziunii cu PNL ca să scape.
Este evident că președintele face numai și numai ce este nevoie ca să-și asigure un viitor cât mai comod și promițător, dacă se poate în exterior şi mai ales, cu mult protocol. Vrea să aranjeze de pe acum scena politică viitoare, cu președinte, premier, primari și președinți de consilii județene. PNL se scufundă cu un președinte complet rupt de partid, sub cizma PSD, cu miniștri puși de la Cotroceni pe care doar îi decontează. De fapt, dintre miniștrii liberali, trei, în poziții cheie, sunt impuși de președinte: Aurescu, Popescu și Predoiu, dar partidul îi decontează din greu.
Atacul la Bogdan Aurescu este implicit un atac la marele lui protector care l-a impus în partid, Klaus Iohannis.
Semnalul pe care PNL începe să îl dea președintelui este că nu mai există loc de joacă în interes propriu, la rotativă, după anticipate sau ce va fi să fie, pentru că se lucrează intens pe scenarii în acest moment în ambele partide. Mesajul este că PNL nu mai acceptă ca dl. Iohannis să guverneze cu PSD prin miniștrii săi, iar partidul să tragă ponoasele.
Pe fondul discuției, Aurescu este inutil în funcția pe care o ocupă și ultima dovadă a fost chiar reacția sa la afirmația lui Rareș Bogdan că ar trebui înlocuit. Un ministru de Externe nu îl face Putinist pe prim-vicepreședintele unui partid de guvernare și liderul europarlamentarilor români în grupul PPE, indiferent cât de tare te-a enervat.
Pur și simplu, nu așa reacţionează un ministru de Externe. Este absolut penibil, dincolo de orice alte discuții, pentru că o asemenea afirmație aruncă disprețul pe mult mai mult decât o persoană. O aruncă și asupra pozițiilor oficiale ale „putinistului”. Și dacă nu înțelege sau nu îi pasă de asta, e clar că nu are ce căuta la conducerea Externelor, ministerul diplomației absolute.
Faptul că politica externă a României este mediocră o arată situația noastră internațională. La cât de indiferent e Iohannis, numai un mediocru putea fi alegerea sa. Singura calitate a lui Aurescu care este și cea mai dragă președinelui, slugărnicia.
Dar, indiferent care le va fi soarta, ca partid și individual, liberalii și-o merită cu vârf și îndesat. Ei i s-au oferit pe tavă lui Klaus Iohannis, ei i-au susținut toate mofturile pentru iluzia unei scurtături către putere. Nu li se întâmplă altceva decât faptul că ei dorm după cum și-au așternut guvernarea.
MaramuresOnline.ro