Antoaneta Bolchiș (PSD), secretar de stat în Ministerul Educației, susținută în funcție de președintele PSD Maramureș Gabriel Zetea, anunță că elevii au acces gratuit la biblioteca școlară virtuală și platforma școlară de e-learning, fără ca acestea să existe.
Societatea civilă vorbește în ultima perioadă despre lipsa de modele a tinerilor zilelor noastre. Am scris și noi despre acest lucru, şi cu siguranță este adevărat. Ce modele au tinerii din ziua de astăzi? Politicul este cel care are cea mai mare vină, oamenii care ajung în funcții de conducere sunt în mare parte nepregătiți și fără niciun fel de experiență. Modelele sunt dictate acum de social media, moda e dată de persoane excentrice, iar zicala conform căreia moda trece, stilul rămâne, e mai actuală ca niciodată.
Media impune modele în funcție de audiență. Întotdeauna o știre negativă va face rating mult mai mare decât una pozitivă. Și atâta vreme cât cei care plătesc publicitate sunt avizi după like-uri și nu după calitatea cititorilor, la ce să ne așteptăm? Ce caută totuși tinerii zilelor noastre? Modele. Trebuie să tindă spre calitate umană, culturală și spirituală. Ne pierdem spiritualitatea ca nație și asta e una din marile probleme ale societății civile. Se caută prin cancelariile lumii moderne eliminarea familiei din rânduielile lumești. Odată eliminată familia, se elimină respectul, echilibrul și buna cuviință. Familia stă la baza societății moderne, fiind poate cea mai importantă structură socială umană.
Revenim la modele. Atâta timp cât în funcțiile de conducere ale statului sunt împinse personaje politice iar meritocrația e dată la o parte, modelele după care tânjim cu toții sunt ucise din fașă. Dacă lipitul afișelor a devenit probă pentru obținerea unei funcții la stat, am ajuns în fundul prăpastiei.
Antoaneta Bolchiș (PSD Maramureș), secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit despre accesul gratuit al elevilor la biblioteca școlară virtuală și platforma școlară de e-learning, la lansarea Raportului național privind drepturile copilului, eveniment organizat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Senatul României. Vă aducem la cunoștință că, în prezent, biblioteca școală virtuală și platforma națională de e-learning nu există.
Ce este biblioteca virtuală?
Biblioteca școlară virtuală este un proiect lansat de Ministerul Educației încă din anul 2018 dar era prevăzută de Legea Educației dată de Daniel Funeriu în 2011. Potrivit Legii Educației Naționale 1/2011, Ministerul Educației este cel care „asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de e-learning și a altor platforme educaționale agreate”, doar că elevii încă nu beneficiază de acestea.
După apariția în mass media a declarației secretarului de stat Bolchis, aceasta a trimis un drept la replică pentru edupedu.ro în care spune că îî pare rău, dar nu s-a înțeles ironia. Apreciem ironia, pe bune, dar nu când vine din partea cuiva care trebuie să ia decizii, nu să facă glumițe.
Bolchiș, susținuță de PSD MM, a enumerat o serie de lucruri pe care le asigură elevilor Ministerul Educației și autoritățile: învățământ gratuit, cazare și masă gratuite pentru elevii din învățământul profesional și dual, precum și pentru cei din învățământul special.
În timp ce a vorbit despre gratuitățile de care beneficiază elevii din România, secretarul de stat a menționat, printre altele, biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning.
Biblioteca școală virtuală este un program finanțat din fonduri europene și ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Cine e Antoaneta Bolchiș?
Conform edupedu.ro, Antoaneta (PSD) a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației la începutul lunii aprilie 2022. Aceasta era psiholog școlar la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare. A fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.
Oare merităm altceva?
Dan Cristian Coardă