Duminică, 19 mai 2024 – a treia după Sfintele Paști, a Mironosițelor, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului va sluji la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” și „Sfintele Femei Mironosiţe” Ieud, Protopopiatul Vișeu, județul Maramureș, cu ocazia hramului așezământului monahal. Răspunsurile la strană vor fi oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos”.
„Această mănăstire are rădăcini adânci în istorie, a fost un aşezământ monahal cu un rol important, fiind o ctitorie voievodală, existând temelia vechii biserici. Se pare că merge până la o mie trei sute noăzeci şi ceva. Poate să fi fost o mănăstire soră cu Mănăstirea Perii Maramureşului, cu Mănăstirea Bârsana, există şi un monument istoric străvechi. Ultimele cercetări arată că este de secol XVII, începutul primelor decenii ale secolului al XVII-lea, 1620, şi se spune că o inscripţie arată că ar fi anul o mie trei sute şeizeci şi ceva.
Mănăstirea aceasta a fost reînviată după anul 2000, mai exact în anul 2003, atunci când s-a construit această frumoasă biserică de lemn, cu o înălţime neobişnuită, în stil maramureşean, de către părintele Alexandru Brici şi credincioşii de aici. A pornit ca schit, pusă sub ocrotirea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, dar, întrucât sărbătoarea Sfinţii Trei Ierarhi cade în plină iarnă şi pentru că este mănăstire de măicuţe, hramul principal este acesta, Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, şi mănăstirea am propus Sinodului Mitropolitan să poarte acest nume, să fie aşezată sub ocrotirea Sfintelor Femei Mironosiţe. Este condusă de maica stareţă Mihaela Popan, care a venit aici de la Mitropolia Banatului.
Este o mănăstire care se doreşte a fi una simbolică pe suita de mănăstiri de pe Valea Izei, începând cu Săpânţa Noul Peri, Bârsana, Ieud şi Dragomireşti. Patru mănăstiri voievodale, care îşi continuă existenţa, care au reînviat şi continuă existenţa în istorie”, preciza Preasfințitul Părinte Iustin la hramul din anul 2023.