Iacob Oniga: Lansare de carte în memoria „lu’ badea Pițiș” în Lăpușul Românesc

2 minute de citit
- Publicitate -

Duminică, 10 septembrie, începând cu ora 17:00, Căminul Cultural din comuna Lăpuș va fi gazda valorilor culturale locale. Iacob Oniga, scriitorul maramureșean originar din Lăpuș își va lansa la această dată, cartea intitulată „Nicolae Pițiș a lu’ Ion a lu’ Iacob”, creație biografică menită să păstreze în continuare vie personalitatea autentică al rapsodului popular Nicolae Pițiș, declarat Tezaur Uman Viu, după cum însuși autorul spune: „În urmă cu 5 ani, badea Niculai m-a <<slobozât>> să-i scriu povestea vieții sale cu toate cele bune și rele. Și a ieșit o carte de 370 de pagini, format mare, cu peste 40 de poze color cu badea Niculai, familia sa, cu prietenii lui cei mai de seamă, dar și cu instrumentele muzicale meșterite de mâna sa”.

La eveniment vor participa membrii familiei Nicolae Pițiș, reprezentanţi ai administraţiei locale, oameni de cultură şi mulţi admiratori ai marelui rapsod.

Printre invitații de seamă se enumeră și Maria Casandra Hauși, vocea de elită a doinei românești, „copila de suflet” a rapsodului alături de care a participat la numeroase festivaluri tradiționale a Horilor cu noduri, astăzi un moștenitor al învățăturilor mentorului său – badea Pițiș.

„Invitație de suflet pentru prietenii mei dragi din Țara Lăpușului: dragi lăpușeni de pe toate văile Lăpușului și nu numai,  pe toți cei care l-ați cunoscut sau care nu l-ați cunoscut pe badea Niculai, pe cei care l-ați auzit cântând, glumind sau povestind, noi toți cei apropiați lui împreună cu sufletul său care ne va fi alături,  vă așteptăm cu drag la lansarea acestei cărți unice – „Nicolae Pițiș a lu’ Ion a lu’ Iacob  – Tezaur Uman Viu „, este invitația pe care autorul cărții, Iacob Oniga, o face tuturor lăpușenilor și nu numai!

Nicolae Piţiş, unul dintre cei mai importanţi rapsozi ai Maramureşului, a încetat din viaţă în noiembrie 2022, la vârsta de 83 de ani. În 2011 fost declarat Tezaur Uman Viu.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut