Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Marea Neagră și Delta Dunării. Autoritățile nu recunosc problema

3 minute de citit
- Publicitate -

Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Marea Neagră și Delta Dunării. Autorităţile ştiu asta, dar spun că nu au dotarea necesară pentru a-i prinde pe cei care contaminează rezervaţia naturală, conform protv.ro

90% dintre deşeuri sunt din plastic, care se descompune în câteva sute de ani. Plasticul este înghiţit de peştii pe care îi mâncăm noi. ”Inspectorul Pro” a filmat acolo şi vă arată ce măsuri ar trebui să ia autorităţile, dacă vrem ca marea noastră să nu devină o baltă moartă.

Marea Neagră riscă să devină o groapă de gunoi, pentru că de pe vapoare se aruncă ilegal deşeuri. Potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu, marea noastră a devenit cea mai poluată din Europa. Delta Dunării este şi ea în pericol, întrucât adună atât resturile purtate de fluviu prin zece ţări, cât şi mizeria provenită de pe nave. Iar asta distruge ecosistemul!

Întreaga zonă este protejată de lege şi ar trebui intens monitorizată de Administraţia Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării. ARBD are însă un singur angajat dedicat pentru asta, care nu poate face faţă fenomenului.

Plasticul ajunge în organismul uman

Autorităţile romane s-au trezit cu o problemă pe care, trebuie să o rezolve urgent. Gunoaiele de pe plajă protejată ajung în inima Deltei şi, implicit, intra într-un circuit al lanţului trofic: în zona de cuibărit a păsărilor, dar şi în organismul peştilor, pe care ulterior noi îi consumăm. Să nu uităm că plasticul se descompune în 400 de ani şi că particulele fine sunt ingerate de peşti.

În zona protejată de lege plutesc acum şi scânduri, scaune şi materiale de construcţii. Cel mai probabil, acestea au fost aduse de apă din Ucraina, în urma ruperii barajului de pe Nipru. Potrivit unui raport de anul acesta, al Agenţiei Europene de Mediu, Marea Neagră este de două ori mai poluată în prezent decât Marea Mediterană. Iar cele mai mari probleme le reprezintă deşeurile din plastic care depăşesc 90% din cantităţile totale de gunoi aruncate în apele noastre teritoriale.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut