Mii de agricultori din România care au în acest moment în implementare proiectele AFIR finanțate din PNDR 2014-2020 au primit „o gură proaspătă de oxigen”. A fost prelungit cu doi ani termenul de finanțare și implementare pentru acestea.
„Ministerul Agriculturii face tot ce este posibil pentru ca niciun euro din fondurile europene alocate să nu fie pierdut. A emis un ordin, în temeiul legislației europene, care asigură prelungirea cu doi ani a perioadei de implementare și a finanțării aferente proiectelor din PNDR 2014-2020. Sunt mii de contracte în derulare care vor beneficia de această măsură bună”, a precizat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Decizia a fost luată în baza legislației europene care prevede extinderea cu încă doi ani a perioadei inițiale de implementare a PNDR, care expiră la 31 decembrie 2023. AFIR asigură finanțarea din PNDR 2014 – 2020 și sunt încă în derulare 3269 contracte, în diverse stadii de execuție.
„Prin prelungirea duratei de execuție a proiectelor, numărul investițiilor realizate prin PNDR și gradul de absorbție a fondurilor alocate României vor crește.Prelungirea duratei de execuție a contractelor de finanțare după data de 31.12.2023 se va realiza cu condiția ca stadiul implementării proiectului să fie de minimum 30%, demonstrat prin plățile efectuate de către AFIR și/sau plățile beneficiarilor către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări”, a mai adăugat Gheorghe Șimona, deputat PSD de Maramureș.
Până în prezent Romania a efectuat plăți prin PNDR în valoare de 10,12 miliarde de euro din totalul de 12,7 miliarde de euro disponibili, ceea ce înseamnă o absorbție de aproximativ 80%.