Gheorghe Șimon, deputat PSD: Legea Învățământului, prioritate majoră pentru PSD

3 minute de citit
- Publicitate -

PSD a avut consultări cu societatea civilă pe tema Legii învățământului și a propus numeroase amendamente care au fost deja adoptate în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților.

„ PSD este singurul partid politic care a ținut cont de punctele de vedere ale sindicatelor și ale reprezentanților profesorilor, elevilor, părinților, cultelor, antreprenorilor. Legea Învățământului este prioritate majoră pentru social-democrați. Principalele amendamente PSD adoptate vizează Învățământul dual,  Învățământul silvic, Siguranța în școli,  Asistența medicală în școli, Sprijinirea copiilor din diaspora”, a subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Potrivit amendamentelor, în cadrul sistemului de învățământul dual va da posibilitatea angajării cu jumătate de normă a elevilor la operatorul economic aflat în relație cu școala. Această activitate prestată va fi echivalată cu orele de instruire practică. Elevii care lucrează în aceste condiții și tutorii de la agenții economici care îi instruiesc pe copii beneficiază de scutire de la plata impozitul pe venit. Unitățile de învățământ vor putea încheia contracte cu unul sau mai mulți operatori economici și cu una sau mai multe UAT-uri.

„În ceea ce privește învățământul silvic, se reglementează liceele silvice, alături de cele agricole. Siguranța în școli – prevenirea actelor de violență grave prin camere video în sălile de clasă și sancțiuni graduale pentru cei care comit abateri disciplinare. Totul se reglementează prin legislație secundară. Scopul e îndreptarea elevilor, nu privarea lor de educație. Pe lângă cabinetele medicale, se reintroduc în școli și cabinet stomatologice. S-a scos limita de minim 300 de elevi beneficiari care era în proiectul propus de guvern. Serviciile medicale trebuie să ajungă în special la unitățile din mediul rural. Vom sprijini și  elevii din diaspora  prin introducerea unor cursuri de „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” pentru elevii care învață în cadrul unor unități de învățământ din afara țării sau în sistem online”, a mai adăugat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Acestea sunt doar amendamentele PSD care au fost adoptate până acum în Comisia de învățământ din Camera Deputaților. Multe altele din lista de propuneri ale PSD sunt încă în dezbatere.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut