Investițiile publice în creștere au determinat un deficit mai accentuat în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023. Se lucrează intens pe marile șantiere, în temeiul finanțării europene. Datele statistice o confirmă: volumul construcțiilor – principalul motor de creștere economică – a fost cu peste 25% mai mare în decembrie 2023, față de aceeași perioadă a anului precedent. Iar în această creștere, cea mai mare pondere o au construcțiile inginerești (+43%), adică în principal infrastructura de transport, pentru care fondurile europene din PNRR se acord sub formă de împrumuturi.
„Practic investițiile au luat-o înainte veniturilor care vor ajunge la o valoare mai ridicată în trimestrul al II-lea. De aceea e necesar să ne împrumutăm pentru a nu ține investițiile pe loc, până se colectează veniturile. Ne împrumutăm ca să construim și să ne dezvoltăm, nu ca să consumăm. Investițiile au ajuns să reprezinte modelul de dezvoltare al României în mandatul premierului Marcel Ciolacu”, a subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Execuția bugetară din ianuarie arată că se lucrează intens și se consumă bani serioși pe șantierele de infrastructură, atât de la bugetul național cât și din împrumuturi.
„De exemplu, Ministerul Transporturilor a consumat peste 370 de milioane de lei în luna ianuarie, din împrumuturile prin PNRR pentru decontarea lucrărilor făcute la investițiile de infrastructură feroviară și rutieră. Oricum, se menține și se va menține tendința manifestată încă de anul trecut. Valoarea investițiilor va fi peste valoarea deficitului. Altfel spus: România se împrumută pentru dezvoltare, nu pentru consum!”, a mai punctat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.
Programarea bugetară trimestrială a luat în calcul un deficit pe primul trimestru de 2,4% din PIB, din două motive majore: investițiile își mențin ritmul și consumă bani, respectiv împrumuturi, dar o creștere a veniturilor statului este anticipată din trimestrul doi al anului.