Finanțare europeană pentru reabilitarea a 24 de gospodării tradiționale din Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă

2 minute de citit
- Publicitate -

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, au fost semnate contractele de finanțare pentru proiectele privind restaurarea a câte 8 gospodării tradiționale din comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă.

În Maramureș, avem un patrimoniu cultural foarte important, pe care avem datoria de a-l conserva pentru ca frumusețea și unicitatea Maramureșului să dăinuie în timp, iar generațiile viitoare să cunoască și să se bucure de moștenirea primită de la străbunii noștri. Casa Bolchiș din Lăpuș, alături de Casa Mihalca din Petrova, Casa Moșu Deac din Bogdan Vodă, monumente istorice, aflate în patrimoniul județului, sunt doar trei exemple de gospodării care vor fi propuse spre restaurare.

Valoarea totală a proiectelor este de 10 milioane lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale Județului Maramureș.

Un alt proiect important pentru conservarea patrimoniului cultural maramureșean este cel prin care vor fi restaurate 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul Breb. Pentru acest proiect, în valoare de 5,1 milioane lei, a fost semnat contractul de finanțare prin PNRR în luna octombrie 2022 și urmează să fie semnat contractul pentru proiectare și execuție.

Sunt un total de 36 de gospodării vechi pe care vor fi restaurate prin fonduri europene. Intervențiile propuse asupra obiectivelor însumează lucrările necesare aducerii imobilelor la imaginea inițială, specifică gospodăriilor tradiționale din județul nostru.

În paralel, au fost demarate și activitățile ce țin de componenta de promovare a rutelor culturale/turistice, parte din Programul România Atractivă, care presupune digitalizarea rutelor, semnalistică și aplicații pentru telefon. La inițiativa Consiliului Județean, județul Maramureș face parte din acest program atât cu Ruta Satelor cu Arhitectura Tradițională, cât și cu Traseul Gastronomiei Tradiționale Românești, unde avem două proiecte: „Maramureș, plai cu bucate din mălai” – Țara Chioarului și Țara Codrului, „Maramureș, plai cu bucate din mălai” – Țara Maramureșului și Țara Lăpușului.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut