Fenomenul rar observat la Marea Neagră. Nu s-a mai întâmplat de 40 de ani

2 minute de citit
- Publicitate -

Un fenomen rar a fost observat la Marea Neagră și specialiști spun că nu s-a mai întâmplat de 40 de ani.
În ultimii ani, fie că ne place, fie că nu, au apărut modificări importante a ciclului termic pe perioada unui an, în funcție de anotimpuri. Iernile au ajuns mai sărace în ninsori, iar verile cu valori extreme de până la 44-48 de grade, cel puțin în 2022 și 2023 fiind depășite recorduri de temperatură.

În aceste condiții a apărut fenomenul rar observat la Marea Neagră. Meteorologii spun că este un fenomen care nu a mai apărut pe litoral de acum 40 de ani, dar tot ei vin cu explicația.

De vină este așa-numitul „ciclon cvasi-tropical” care a provocat o toamnă anormală la Marea Neagră.

”Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

În 1983, tot în luna octombrie, românii care erau la malul Mării Negre resimțeau peste 26 de grade în atmosferă, iar la nivelul mării, temperatura este cu mult peste media normală a perioadei.

Un alt moment istoric, tot vorbind de acest fenomen rar observat la Marea Neagră, a mai avut loc în 1952, când se înregistrau nu mai puțin de 39 de grade în aer, dar de data asta valorile termice erau înregistrate în județul Ialomița.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut