Fenomenul meteorologic „El Nino” amenință întreaga lume

2 minute de citit
- Publicitate -

„El Nino”, fenomenul climatic care generează creșterile temperaturilor și care ulterior duc la secete, ploi abundente și inundații.

A fost transmis un nou avertisment de către specialiștii ONU, mai exact de către secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale în care atenționează oamenii în privința dezvoltării fenomenului El Nino, șansele fiind de 80% ca acesta să se producă până la sfârșitul lui septembrie 2023.

Valul de căldură intensă va veni din Oceanul Pacific și va afecta întreaga lume și poate chiar să provoace recorduri noi de căldură, a avertizat miercuri o agenție din cadrul ONU, informează AFP, astfel, în SUA și Europa spre finalul anului nu vor fi temperaturi de iarnă, ci de vară.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Antena 3 CNN, cum se manifestă acest fenomen și în ce fel va fi afectată Europa.

„Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală. Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.

După trei ani cu anomalii negative în Pacificul tropical, sunt semne că vom avea o fază pozitivă, care va ajunge la maturitate în iarna aceasta. Totodată, sunt șanse peste 80% ca noua fază pozitivă să se declanșeze în toamnă, însă, asupra temperaturii medii globale, efectul cel mai mare va fi înregistrat anul viitor.

În Europa nu sunt semne foarte puternice. Singurele episoade severe, provocate de „El Nino”, ar putea fi prezente în a doua parte a iernii. Cu toate acestea, nu este vorba despre un semnal puternic. Fenomenul are un impact mare în Pacific, în Africa de Sud, dar și în America de Nord și de Sud”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut