Expoziția de Icoane „Chipuri din veac, în veci”, închinată Duminicii Ortodoxiei

4 minute de citit
- Publicitate -
Un eveniment de excepție: Vernisajul expoziției de icoane „Chipuri din veac în veci”
La Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul, a avut loc, în prezența Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, vernisajul Expoziției de Icoane „Chipuri din veac, în veci”, închinată Duminicii Ortodoxiei.
Expoziția este organizată de Sectorul Patrimoniu sacru și Pictură bisericească din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului în colaborare cu Muzeul Centrului Eparhial împreună cu restauratorul Mihai Covaci.
La vernisaj a participat o delegație a Parlamentului European: europarlamentarul Daniel Buda, Andrey Novakov, europarlamentar din Bulgaria, Leopoldo Lopez Gil, europarlamentar din Spania, Niels Geuking, europarlamentar din Germania și prefectul județului Maramureș Rudolf Stauder, președintele Consiliului Județean Ionel Bogdan, primarul municipiului Vasile Moldovan, viceprimarul Daniela Onița Ivașcu, protopopul Vasile Aurel Pop, pr. drd.Dan Sidău, gazda evenimentului, reprezentanți ai instituțiilor centrale, județene, o delegație din localitățile românești din Ucraina, împreună cu domnul Grațian-Florin Pârvu, șeful oficiului consular de la Solotvino, un numeros public- preoți, profesori și elevi sigheteni.
Evenimentul a fost moderat de pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească.
Icoanele, din secolele XVI –XVIII, sunt expuse pe simezele Complexului Expozițional „Carol al II-lea” din incinta Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din municipiul Sighetu Marmației.
Lucrarea a fost executată de către restauratorul Mihai Covaci, născut în la 3 septembreie 1958, la Desești. A absolvit Secția de Restaurare pictură murală în anul 1982.
A pictat mai multe biserici din ţară şi Catedrala Coptă Sf.Marcu din Alexandria, Egipt.
Din anul 2013 este preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România afiliată la organismul central CINOA, de la Bruxelles, care cuprinde asociaţii din toată lumea. Este colaborator al Muzeului de Artă din Baia Mare, unde a restaurat aproximativ o sută de lucrări din patrimoniul muzeului.
A deschis expoziţii în Baia Mare cu lucrările restaurate. În cadrul „Chris Art şi European Art Gallery”, realizează restaurări, organizează anual trei sau patru expoziţii cu lucrări ale artiştilor români plecaţi în străinătate, care, de-a lungul timpului, au reuşit să-şi facă o cotă de piaţă.
În localitatea natală are cinci case ridicate unde va fi expusă colecţia personală de piese etnografice şi artă populară. Colecţia cuprinde ceramică tradiţională din toate zonele ţării, inclusiv colecţia Alexandru Şainelic, colecţia de icoane a dr.Ciobanu, plus icoanele din colecţia personală, peste cinci sute în total, mobilier vechi, piese de inventar casnic, textile, icoane pe lemn din toată Transilvania şi covoare vopsite în culori vegetale.
Activitatea de conservare şi restaurare are nevoie de profesionişti cu o riguroasă pregătire ştiinţifică, tehnică și artistică în domeniul conservării şi restaurării picturii murale (laice şi religioase), precum şi a picturii pe suport mobil.
Conservarea și păstrarea obiectelor care fac parte din Patrimonial Național reprezintă o preocupare necesară și responsabilă, pentru că acestea sunt file din Cartea de Identitate Spirituală a Poporului Român!
Prof. Dr. Ioan Dorel TODEA

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut