Vesela pentru servirea mesei, mai precis farfurii, căni și tacâmuri din cositor și argint a fost utilizată de-a lungul timpului încă din antichitate de către egipteni, de către romani, continuând mai apoi și în perioada Evului Mediu. Chiar și astăzi anumite servicii de argint sunt prețuite și considerate un simbol al luxului.
În colecția de Ev Mediu și Premodernă a muzeului nostru se regăsesc câteva farfurii și căni din cositor. Dintre acestea voi alege una pentru a o descrie și expune. Cana din cositor are capac inscripționat cu următorul text:
R ┼ N
IHS
1763
Acest text este încadrat într-o cunună de lauri. În interiorul capacului găsim marca meșterului care a produs-o: W LFB și parțial anul 17…
Este o cană de mărime mijlocie, cu o înălțime de 16,6 cm, diametrul mare de 13 cm și diametrul mic de 10 cm. Are o formă cilindrică, cu corpul îngustat spre partea superioară. Talpa este crestată în două locuri și subliniată de o linie adâncită care marchează marginea. Capacul este ușor bombat și prevăzut cu un apăsător proeminent, evazat și neornamentat. Ciocul de turnare este triunghiular și proeminent. Corpul cănii este simplu ornamentat cu o linie dublă în jumătatea superioară.
Text și fotografii: dr. Sorana Mișca – muzeograf; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș