Emeric Dembroschi, cel mai valoros fotbalist din Maramureșul Voievodal, a împlinit 79 de ani

4 minute de citit
- Publicitate -
Emeric Dembroschi, cel mai valoros fotbalist din Maramureșul Voievodal, a împlinit 79 de ani.
Emeric Dembroschi s-a născut la 6 octombrie 1945 în Câmpulung la Tisa, Maramureș. Ca orice alt copil, Emeric Dembroschi a început să practice fotbalul pe maidan printre alţi tineri de vârsta lui. Din 1960 a început să joace fotbal la Câmpulung la Tisa, apoi la Forestiera Sighet a făcut junioratul. La 16 ani juca deja la echipa mare de la Sighet şi a promovat în Divizia C (în meciul decisiv de promovare a dat golurile victoriei). A fost chemat în armată la o unitate militară din Bucureşti, cerut de Steaua dar a ajuns la Dinamo Bacău, unde era antrenor celebru Teaşcă.
Debutul în Divizia A s-a întâmplat în anul 1967, într-un meci cu Steaua când a câștigat cu 2-1, iar un gol l-a dat Dembo. A jucat în Cupa UEFA sau Cupa Oraşelor şi Târgurilor, cum se numea atunci. A fost prima echipă din România care s-a calificat în sferturile de finală. A stat şapte ani la Bacău. La Timişoara a mers pentru un tratament dar a ajuns la Politehnica.
Cea mai bună performanţă la echipa de club a fost doar o Cupă a României, câştigată în 1980, cu Poli. A fost atunci şi evoluţia în Cupa UEFA, când a eliminat Celtic Glasgow. A fost apoi antrenor la Politehnica, CFR Timişoara – cinci ani, UMT, Electrica, Lugojul, la Sânnicolaul Mare.
La Echipa Națională a fost convocat în 1968 cu Angelo Niculescu antrenor. Primul meci în naţională a fost cu Polonia, la Iaşi (1-0 şi prin golul marcat de Dembo). A urmat Mondialul din Mexic (golul calificării din meciul cu Grecia l-a dat tot Dembo). Golul marcat în poarta Braziliei a fost cel mai important din carieră, la Campionatul Mondial.
Organizatorii campionatului Mondial din Mexic aveau un proiect măreţ: la sfârşit să facă statui celor mai buni jucători şi să joace un meci «Echipa Statuilor» contra «Echipa Lumii» însă s-a renunţat la acest proiect. Cu toate acestea, maramureşeanul nu a rămas fără un monument. În localitatea sa natală, Câmpulung la Tisa, în faţa sălii de sport care-i poartă numele, este o statuie de lemn ridicată în cinstea celui care a dus faima localităţii peste tot în lume.
Maramureşeanul a fost şi subiectul cărţii „Eroul de la Guadalajara“ scrisă de Ilie Dobre. La Câmpulung la Tisa a fost făcut şi cetăţean de onoare, la fel și la Sighetu Marmației. În fiecare an, în luna septembrie, exista un turneu de fotbal intitulat „Cupa Emeric Dembroschi“, de Ziua Câmpulungului. La Sighetu Marmației a fost inaugurată „Academia de fotbal Emeric Dembroschi”!
Emeric Dembroschi a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti ai României. „Dembo“, aşa cum este el poreclit, a practicat cu plăcere și alte sporturi: patine, schi, sărituri, tenis de masă, volei și handbal.
La mulți ani cu sănătate Emeric Dembroschi!
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut