Inspectoratele școlare vor trebui să transmită, în luna martie a fiecărui an și în august, situația frecventării cursurilor pentru copiii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial.
Inspectoratele școlare aveau această obligație și înainte, însă în luna următoare încheierii semestrului școlar.
Proiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 15 martie, relatează edupedu.ro.
Această modificare vine la aproape un an după ce s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul care a stabilit că anul școlar 2022-2023 este structurat pe module de învățare. Mai exact, este vorba despre Ordinul ministrului Educației nr. 3505/31 martie 2022.
Cine beneficiază de această alocație?
Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și în îngrijire copii în vârstă de cel mult 18 ani.
Acordarea alocației pentru susținerea familiei este în strânsă dependență cu participarea școlară a elevilor, cuantumul acesteia diminuându-se în funcție de numărul absențelor înregistrate pe semestrul școlar, scrie în nota de fundamentare.
Modificarea vine ca urmare a faptului că anul școlar este structurat pe module de învățare, și nu pe semestre.
În prezent, aproximativ 14.000 de elevi beneficiază de alocație pentru susținerea familiei. În luna ianuarie a acestui an, Ministerul Muncii raportează 133.276 de beneficiari. Suma medie pentru această alocație este de 183 de lei.
Ce se întâmplă când elevul are mai mult de 20 de absențe nemotivate?
Potrivit legii, dacă elevii au absențe de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv în perioada 1 martie și până la 1 august a fiecărui an școlare, atunci cuantumul alocației se micșorează cu 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe și 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.
În cazul în care se constată absenţe nemotivate aferente intervalului de cursuri care, potrivit ordinului ministrului Educației se derulează de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv aferente intervalului de cursuri care se desfășoară intre 1 martie si până la 1 august a fiecărui an școlar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează:
- cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe;
- cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.
Iar dacă elevul are mai mult de 20 de absențe nemotivate sau este nevoit să repete anul şcolar, din alte motive decât ceva medicale, atunci elevul respectiv este exclus de pe listele beneficiarilor.
Reamintim faptul că pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.