Echinoțiul de toamnă are loc astăzi, iar noaptea va fi mai lungă. Când va trece România la ora de iarnă?

2 minute de citit
- Publicitate -

Echinocţiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, are loc anul acesta pe 23 septembrie, la ora 09:50. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea de pe 26 septembrie. În emisfera nordică durata zilei scade, iar în cea sudică creşte.

Din punct de vedere astrologic, se crede că Echinocțiul este o zi a echilibrului, benefică pentru noi începuturi.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

În această zi nu este bine să-ți cerți copiii. Se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna. De asemenea, se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei.

Când trece România la ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 28-29 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut