e-Factura obligatorie de la 01 ianuarie 2024 și între firme

2 minute de citit
- Publicitate -

Facturarea electronică pentru toate tranzacțiile între firme devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026 transmite Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

Mai mult, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat  că 27 iulie 2023, că Executivul a făcut un „pas uriaș pentru combaterea fraudei”, „lupta împotriva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale intrând într-o nouă etapă în România”. Conform spuselor sale, „datorită unei decizii luate astăzi de Consiliul Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme.”

„Este un instrument valoros pentru a urmări în timp real a lanțurile de fraudare în materie de TVA, aspect foarte important în eforturile noastre de a crește gradul de colectare și a proteja bugetul public. Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă și verificabilă a tranzacțiilor comerciale facilitează procesul de verificare și audit.

Așa ne asigurăm că tranzacțiile sunt conforme cu reglementările fiscale și nu au fost manipulate în mod fraudulos. Implementarea facturării electronice obligatorii va elimina posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, pentru că fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic”, a scris Marcel Boloș pe pagina sa de Facebook.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și ANAF în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut