În această duminică, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Tomi, cunoscută și drept Duminica Sfântului Apostol Toma, prima duminică după Paști. Această zi are o semnificație profundă, marcând momentul în care apostolul Toma s-a convins de Învierea Mântuitorului Hristos, după ce a cerut dovada atingerii rănilor Sale.
Tradiția spune că, îndoindu-se de realitatea Învierii, Toma a exclamat: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”. O săptămână mai târziu, Hristos i S-a arătat din nou ucenicilor și l-a invitat pe Toma să-I atingă rănile, moment în care acesta a mărturisit plin de credință: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.
În multe regiuni din țară, Duminica Tomi este prilej de rugăciune, de comemorare a celor adormiți și de întâlnire cu familia extinsă. În unele comunități, această zi este cunoscută și ca „Paștele Blajinilor”, când oamenii se adună la cimitir pentru a pomeni morții, aducând flori și bucate tradiționale.
Preoții îndeamnă credincioșii ca, dincolo de tradiții, să înțeleagă mesajul adânc al acestei sărbători: credința vie, dobândită prin experiența personală a întâlnirii cu Hristos cel Înviat.
MaramuresOnline.ro