Duminică, 26 martie, va avea loc Hramul Bisericii ,,Buna Vestire” din Ieud Centru

1 minute de citit
- Publicitate -

Vechile documente atestă existența localității Ieud, din Maramureșul istoric, din anul 1365, când regele Ludovic prin Diploma din februarie 1365 dă dreptul de proprietate asupra moșiei din Ieud voievodului Bâlc, fiul lui Sas Vodă. Această dată trebuie pusă în legatură cu momentul în care vechea așezare a Ieudului era pe coasta Băleștilor, în apropiere de mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, întemeiată în secolul XI.
Voievodul Bâlc, construiește pe proprietatea sa o biserică de lemn de brad în anul 1364, din materialul lemnos existent pe locul respectiv. Fiind construită pe un mic dea, biserica avea să se numească „Biserica din Deal”, pe lânga numele ctitorului „Biserica lui Bâlc”, denumiri folosite și în zilele noastre. Biserica era și biserică parohială.
Datorită faptului că numărul creștinilor din Ieud s-a mărit, se construiește o nouă biserică, în partea stângă a râului Ieudișor, aproape de centrul satului, numita „Biserica din Șes” în anul 1699 sau 1912, iar datorită dimensiunilor ei impresionante a primit numele de „Catedrala din lemn” de la Ieud.

Duminică, 26 Martie 2023, are loc Hramul Bisericii ,,Buna Vestire” din Ieud Centru. Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului va fi în mijlocul credincioşilor.

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut