Dr. Dumitriţa Filip şi-a lansat cartea în Baia Mare. PS Iustin a numit-o pe autoare „ucenica eparhiei noastre”

3 minute de citit
- Publicitate -
Joi, 1 februarie, la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc lansarea volumului „Programul iconografic al bisericilor de lemn maramureșene. Document istoric și discurs teologic”, autoare Dumitrița Daniela Filip, lucrare apărută la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.
Evenimentul cultural de excepție a beneficiat de un auditoriu distins, o sală arhiplină, compusă din: reprezentanți ai instituțiilor de cultură, elevi, profesori, studenți, doctoranzi, oameni de cultură, arhitecți, scriitori și ziariști. Locuitorii satului Lăschia, comuna Copalnic Mănăștur, consăteni ai autoarei, au fost o pată de culoare, venind alături de sărbătorită îmbrăcați în costume tradiționale.
În discursul său, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a numit-o pe autoare „ucenica eparhiei noastre”, fiică a Maramureșului, din Lăschia, acolo unde avem acea biserică deosebită sfințită de Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna. Apoi a continuat: „Dumnezeu ne-a inspirat să o aducem pe Dumitrița ca ostenitor în cadrul Sfintei Episcopii, în care a lucrat câțiva ani și văzând cât este de silitoare și câtă știință are de a căuta prin arhive și de a răscoli istoria să găsească adevăruri și să le așeze în pagină, am zis că e bine să-și desăvârșească studiile, făcând un doctorat. Lucrarea de față este una monumentală, iar Dumitrița a avut suportul strălucitului părinte profesor Daniel Buda de la Sibiu și sprijin din partea Fundației „N. Steinhardt”, printr-o bursă doctorală”.
Despre carte și autoare au luat cuvântul: dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), dr. Livia Ardelean (Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale), arhitect Laura Zaharia (Asociația R.O.S.T. – Reabilitare Organică a Satului Tradițional), Dan Filip – inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Moderator și gazdă a evenimentului a fost dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Dumitrița Daniela Filip, emoționată de cuvintele adresate de vorbitori, a adus mulțumiri celor prezenți, dar și celor care și-au adus contribuția la apariția și promovarea cărții. „Sunt în sală oameni din comunitatea din care provin, satul Lăschia. Îi mulțumesc doamnei învățătoare, care m-a învățat să scriu și să citesc. Emoțiile sunt dublate de prezența Preasfințitului Iustin, mai ales pentru că mi-a dat ascultarea de a face un doctorat. Vreau să-mi exprim recunoștința și față de îndrumătorul meu de doctorat, părintele Daniel Buda, care la doar 46 de ani a trecut la cele veșnice. Mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Maramureș pentru propunerea de a organiza lansarea cărții la Baia Mare și Sighet, fapt care mă onorează și certifică cercetarea întreprinsă”.
La final, interpretul Dorin Filip, fratele autoarei, a susținut un microrecital instrumental la taragot și fluier, iar autoarea a acordat autografe pe cartea lansată, teza de doctorat publicată în urma câștigării unui concurs al editurii Mega.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut