Dr. Dumitrița Daniela Filip lansează cartea „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene” în Baia Mare şi Sighet

4 minute de citit
- Publicitate -

Dr. Dumitrița Daniela Filip lansează volumul „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene. Document istoric și discurs teologic” (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023) în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.

Lansările se vor desfăşura astfel: în Baia Mare, joi, 1 februarie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, de la ora 13:30, iar în Sighetu Marmaţiei, vineri, 2 februarie, la Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul, tot de la ora 13:30.

La lansarea din Baia Mare îi vor fi alături PS Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), dr. Livia Ardelean (Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale), arhitect Laura Zaharia (Asociația R.O.S.T. – Reabilitare Organică a Satului Tradițional) şi dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Lansarea va fi urmată de un microrecital folcloric la taragot și fluier: interpret Dorin Filip. La Sighetu Marmaţiei, evenimentul va fi moderat de pr. Dan Ioan Sidău, directorul administrativ al instituției gazdă.

Dr. Dumitrița Daniela Filip, originară din Lăschia, Maramureș, a fost muzeograf la Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului pe vremea când trăia IPS Iustinian Chira iar în prezent este restaurator expert atestat de Ministerul Culturii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Autoarea dedică această carte ÎnaltPreasfinţitului Iustinian despre care spune că a inspirat-o şi a povăţuit-o să poată să realizeze o cercetare despre bisericile maramureşene. Povestea cărţii şi cum a început totul, ne spune însăşi Dumitriţa Filip.

„În urmă cu câţiva ani, când activam ca muzeograf la Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, pe vremea când trăia ÎnaltPreasfinţia Sa Iustinian Chira, cu câteva luni înainte de a trece la cele veşnice, a venit la mine şi mi-a dat poruncă să scriu o carte.

Vă mărturisesc că atunci, încă nu lucram cu arhivele, eram la început acolo, abia dacă pusesem în rânduială colecţia de carte veche de icoane pe care o avea episcopia… pe urmă am început cu preoţii din Maramureş să facem cercetare de teren, să inventariem patrimoniul… şi ÎnaltPreasfinţitul mi-a dat o poruncă şi vă spun sincer că nu am luat-o în seamă, în sinea mea mi-a venit un pic să râd… îmi cer iertare pentru acest lucru dar la vremea respectivă eram atât de mică acolo şi nu aveam nici o descoperire impresionantă. Cu ce să scriu o carte? Trebuie să ai ceva de spus ca să scrii o carte…

… şi Preasfinţitul a simţit cumva că nu prea îl iau în serios, a bătut cu toiagul şi a spus: “Ascultă ce-ţi zice un Episcop bătrân: Eu voi muri dar tu ai poruncă să scrii o carte”.

M-am înfricoşat un pic pentru că ştiam că ÎnaltPreasfinţitul, pe care-l admiram foarte mult, nu-mi zice cuvinte în zadar. N-a trecut mult şi a plecat la cele veşnice. Pentru mine, totul s-a schimbat. Mi-a rămas în suflet porunca respectivă şi oricâte greutăţi au fost apoi în calea realizării cercetării de doctorat şi a tipăririi cărţii, n-am avut linişte până când nu am ştiut că împlinesc porunca. De aceea, dedic această carte ÎnaltPreasfinţitului Iustinian care m-a inspirat şi m-a povăţuit să pot să realizez o cercetare despre bisericile maramureşene”, mărturiseşte dr. Dumitriţa Daniela Filip.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut