Diptic unic la Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației

1 minute de citit
- Publicitate -

La Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” pot fi admirate minunate piese din muzeu, printre care și un diptic unic.

Un diptic este un tip de icoană format din două părți unite printr-o balama, astfel încât ele să fie închise împreună și să fie protejate în timpul călătoriilor și apoi deschise pentru cinstire la destinație.

”Asemenea diptice se mai numesc și „icoane de călătorie”. Cel mai adesea, imaginile de pe cele două părți sunt Hristos și Maica Domnului.

Cuvântul diptic provine din limba franceză (fr. diptyque << gr. diptykhos) și înseamnă „plăci care se pliază.” Constă din două plăci prinse cu o balama. În prezent, cuvântul este folosit pentru a descrie un tip de icoană. La plural, dipticele sunt mai multe tipuri de liste bisericești de nume.

Vă reamintim că Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” găzduiește mai multe expoziții cu caracter temporar, vitrine tematice și un muzeu cu icoane din secolele XVI-XIX și carte bisericească veche! Vă invităm să ne treceți pragul!”, arată Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Intrarea este GRATUITĂ! Orar de vizitare Luni-Vineri 08:00-16:00

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut