Din februarie, onorariile notarilor s-au majorat

2 minute de citit
- Publicitate -

Normele privind tarifele notarilor din 2011 a fost recent înlocuită printr-un ordin al ministrului Justiției. După 13 ani de stagnare, onorariile notarilor s-au majorat începând din luna februarie 2024, conform Ordinului ministrului Justiției nr. 177/C/2024.

Tarifele noi pornesc de la nivelul specificat mai jos:

  • Autentificarea unui act constitutiv al unei persoane juridice, în cazul în care aportul este în bani și nu depășește valoarea minimă admisă de lege și nu implică aport în natură de bunuri mobile sau imobile – 300 de lei
  • Autentificarea unui act constitutiv al unei asociații sau fundații – 150 de lei
  • Autentificarea unui testament – 130 de lei
  • În cazul autentificării procurilor, tariful minim este de 100 de lei. Pentru anumite operațiuni (reprezentare la succesiune, partaj, înstrăinarea sau dobândirea de bunuri mobile sau imobile, orice alte mandate). Și de 8 lei pentru încasarea pensiilor, a alocației sau a altor drepturi provenind din legi speciale.
  • Legalizarea semnăturii părților pe înscrisuri pornește de la cel puțin 250 de lei
  • În cazul cererilor de divorț – 750 de lei atunci când nu sunt copii minori și 1.200 de lei atunci când există copii minori.

Pentru contractele de leasing operațional, onorariul se stabilește prin aplicarea procentului de 0,4%, calculat la valoarea contractelor de leasing, dar nu mai puțin de 150 lei.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut