România a primit 10,5 milioane de euro, deși pagubele calculate erau de aproape 46 de milioane.
Comisia Europeană a anunţat săptămâna aceasta că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”. Banii ar urma să ajungă la producătorii agricoli supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina.
Comisia Europeană a propus alocarea sumelor astfel:
-
Polonia: 29,5 milioane de euro (suprafaţa agricolă: 14 mil. hectare)
-
Bulgaria: 16,75 de milioane de euro (suprafaţa agricolă: 5 mil. hectare)
-
România: 10,05 milioane de euro (suprafaţa agricolă: 14 mil. hectare)
Prin urmare, România primeşte mai puţin bani decât Bulgaria şi Polonia, chiar dacă este principala rută de tranzit şi depozitare a grânelor din Ucraina.
Liderul REPER Dacian Cioloș i-a cerut preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, retragerea sprijinului politic lui Petre Daea, „pentru această umilinţă provocată fermierilor români şi României”.
Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.
Potrivit federaţiei, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba, mai mult, au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.
- „În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR.
- La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susţineau reprezentanţii Pro Agro, în urmă cu câteva zile, potrivit Agerpres.
Președintele Iohannis, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, a vorbit joi despre problema fondurilor europene acordate fermierilor din România. El spune că există posibilitatea ca Ministerul Agriculturii de la București să nu fi transmis cifrele corecte la Bruxelles și atrage atenția că România a făcut sacrificii importante pentru a permite exporturile de produse alimentare din Ucraina, fapt de care Comisia Europeană nu pare să fi ținut cont.