Marți, 21 ianuarie 2025, reprezentanții factorilor interesați în cadrul proiectului SIRM – „Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților” au participat la prima întâlnire din acest an organizată de Consiliul Județean Maramureș, în calitate de partener în proiect. Proiectul SIRM este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Rzeszow din subordinea Voievodatul Podkarpackie (înfrățit cu județul Maramureș), lider de proiect, alături parteneri reprezentați de regiuni și instituții din România (Maramureș), Irlanda, Țările de Jos, Letonia, Slovacia, Italia, Croația și Polonia.
Agenda întâlnirii a cuprins trecerea în revistă a evoluțiilor recente înregistrate în implementarea proiectului, dar și sinteza exemplelor de bună practică expuse de partenerii de proiect în cadrul întâlnirii transnaționale care a avut loc în Maramureș în septembrie 2024. Totodată, factorii interesați au fost invitați să se implice în pregătirea celei de a 5-a întâlniri transnaționale și a vizitelor de studiu care vor avea loc în Letonia în luna mai, prin propunerea de exemple și studii de caz pe tema „Programe de sprijinire a antreprenoriatului în rândul migranților și refugiaților”.
La această întâlnire a factorilor interesați în cadrul proiectului SIRM au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor implicate în implementare, printre care: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Camera de Comerț și Industrie Maramureș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș, Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș, Crucea Roșie Română – Filiala Maramureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Fundația Huțulilor Ucraineni din România, Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș și Serviciul de Ajutor Maltez filiala Maramureș. În premieră, acestora li s-au alăturat și reprezentanți ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați în România, dar și ai Asociației City Makers și ai Centrului Comunitar ROUA din Baia Mare.
În debutul întâlnirii, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Vlad Duruș, a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, asigurând partenerii locali de întreaga deschidere a executivului administrației județene pentru continuarea efortului conjugat depus pentru implementarea acestui proiect. La rândul lor, reprezentanții Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați în România și-au manifestat aprecierea pentru colaborarea cu instituția Consiliului Județean Maramureș și pentru eforturile de integrare derulate la nivel județean, dar și disponibilitatea de a se implica activ în proiectul SIRM, cu atât mai mult cu cât județul nostru constituie un punct strategic pentru activitatea agenției. Următorul punct pe agendă l-a constituit prezentarea bunelor practici diseminate în cadrul celei de-a patra întâlnirii transnaționale care a avut loc în toamna anului trecut în Baia Mare, având ca temă „Cooperarea Inter-instituțională – rolul instituțiilor publice și al ONG-urilor”. Sinteza prezentărilor a cuprins demersurile derulate de Consiliul Județean Maramureș ca factor catalizator pentru comunitatea maramureșeană în ceea ce privește ajutorarea persoanelor care au fost nevoite să fugă din calea războiului, activitățile Academiei de Migrație și ale Fundației PRO-FIL din Voievodatul Podkarpackie din Polonia, inițiativele de cooperare interinstituțională cu autoritățile locale, cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și cu diverse ONG-uri la nivelul Regiunii Autonome Prešov din Slovacia, experiența Confederației Globale a Diasporei din Municipalitatea Brindisi în răspunsul la criza refugiaților din Ucraina, programul de sprijin pentru angajare – Connect Ireland, precum și inițiativele de sprijin pentru ucraineni în zona Šibensko- Knin derulate de Municipalitatea Šibenik din Croația. Sumarul întâlnirii transnaționale a continuat cu prezentarea succintă a vizitelor de studiu care au avut loc la noul centru al Federației Young Men’s Christian Association (YMCA România), la Centrul COMAND din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș și la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș.
În ceea ce privește pregătirea participării la cea de-a cincea întâlnire transnațională, partenerii locali au fost invitați să formuleze propuneri pentru prezentarea pe care delegația județului Maramureș o va susține în Letonia. În acest context, reprezentanții Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați în România și-au manifestat deschiderea de a oferi sprijin echipei de implementare prin furnizarea de date statistice cu privire la demersurile antreprenoriale inițiate de cetățenii ucraineni la nivelul județului. Totodată, reprezentanții Asociației Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC au prezentat detalii despre proiecte prin care sunt organizate cursuri de educație financiară și antreprenorială pentru refugiați și care oferă posibilitatea integrării refugiaților pe piața muncii. La rândul său, Izabella Kis-Kasza, președinte al Asociației City Makers și manager al Centrului Comunitar ROUA, a prezentat date cu privire la un eveniment inițiat de UNHCR România și organizat în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș, prin care s-a oferit consultanță refugiaților în vederea înființării de firme în județul Maramureș.
În încheiere, echipa de implementare a proiectului a încurajat implicarea factorilor interesați în actualizarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Maramureș 2021-2027, prin transmiterea de recomandări pentru îmbunătățirea acestui instrument de politică.
Obiectivul general al proiectului SIRM este îmbunătățirea implementării a 8 politici de dezvoltare regională în domeniul integrării socio-economice a migranților și refugiaților, o problemă importantă în domeniul incluziunii sociale fiind integrarea socio-economică a migranților din țările terțe.
Proiectul SIRM este finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2021-2027, apelul 1, având un buget total de 1.620.928 euro. Bugetul aferent Consiliului Județean Maramureș, pentru cei patru ani de implementare, este de 140.370 euro, din care contribuția ERDF este de 112.296 euro (80% din bugetul total), iar cofinanțarea națională este de 28.074 euro (20% din bugetul total), din care 25.266,4 euro este cofinanțarea de la bugetul de stat (18%), iar 2% este cofinanțarea Consiliului Județean Maramureș, în valoare de 2.807,4 euro.