Dealul Minei din Baia Sprie devine atracție turistică

2 minute de citit
- Publicitate -

Dealul Minei din Baia Sprie va deveini atracție turistică, odată ce în zona vor exista puncte de informare în domeniul mineritului, al faunei, geologiei și istoriei, dar și zone de relaxare și promenade.

”Dealul Minei se va transforma în Pădure Parc, un loc de relaxare și promenadă, cu puncte de informare în domeniul mineritului, al faunei, geologiei și istoriei. Vom pune în valoare obiective precum ruinele Puțului Francisc, Crăpătura Zorilor, Lacul Albastru și, cel mai important, vom proteja Dealul prin acordarea statutului de pădure parc.

Alături de membrii Asociației Mineritului Maramureșean am identificat și elemente de interes istoric, științific și cultural. Un număr semnificativ de galerii miniere private din ultimii 300 de ani, halde cu material din diferite perioade istorice, abataje vechi, forme de eroziuni specifice și spectaculoase puncte de belvedere.

Dealul Minei, Lacul Albastru sunt sinonime pentru noi cu însăși Baia Sprie. Le protejăm așa cum facem cu căminul nostru deoarece reprezintă simboluri ale locurilor noastre. Abia astept sa ne întâlnim pe munte, pe Dealul Minei, pe traseele montane”, a declarat Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie.

Dealul Minei (729 m) este unul dintre cele mai importante situri geologice din zonă, în care predomină rocile sedimentare marine cu intruziuni vulcanice. Aceste roci sunt datate cu 9,3 – 65 milioane de ani în urmă și s-au format printr-o ruptură tectonică.
Cele mai vechi și în același timp cele mai extinse lucrări miniere din Baia Sprie se află pe acest deal, unde se plasează filonul principal. Aproape de suprafață se găsesc mineralele predominante cu aur și argint, iar spre adâncime crește conținutul minereului în polimetale neferoase de plumb, zinc și cupru.
Dovezile mineritului intens practicat aici sunt numeroasele galerii vechi, lucrările de suprafață încă vizibile și haldele, deocamdată puțin cercetate. Cele mai spectaculoase situri de pe Dealul Minei sunt Leppen, Crăpătura Zorilor și Lacul Albastru.

Photo credit: © Andras Kaszoni

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut