Dealul Corbului, energie pentru o lună

2 minute de citit
- Publicitate -
„Mi-am luat energie pe o lună! Nu vă puteți imagina pe viu aceste imagini. Ploua dar nu mi- a păsat, am stat în ploaie și am admirat! Drumul foarte rău, săracii oameni… parcă au uitat de ei acolo. Dar peisajele fac totul!” descrie Sorina L. o zi ploioasă din satul maramureşean Dealul Corbului.
Dealul Corbului aparţine de comuna Vima Mică şi apare pentru prima dată menţionat în Urbariul Cetăţii de Piatră în anul 1603, iar prima atestare documentară în 1954.
Situat la sud de Platoul Prelucilor din Copalnic Mănăștur, în apropiere de Cheile Lăpuşului, sătucul Dealul Corbului cu circa 20 de gospodării și 100 de suflete, este departe de civilizație.
După distribuirea risipită a caselor, ai impresia că te afli într-o așezare montană. Fiecare familie are gospodărie, cuptor, livadă și pășune proprie. Școala și-a închis porțile, fiindcă nu avea destui copii. Există o biserică bătrână, peisaje superbe și râul Lăpuș aproape.
Biserica de lemn din Dealul Corbului a fost adusă în anul 1901 din Copalnic-Mănăştur de către localnicii Ioan Marc şi Ioan Bode. În anul 1987, au avut loc ample lucrări de consolidare a lăcaşului de cult: au fost tencuiţi pereţii exteriori, iar acoperişul din şindrilă a fost schimbat cu unul din tablă zincată. Anul acestor intervenţii este înscris pe turnul bisericii.
Biserica are în prezent hramul „Naşterea Maicii Domnului”, G. Man menţionând în anul 2005 hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”.
În faţa bisericii se află un monument ridicat în anul 1929 pentru jertfa Eroilor din Primul Război Mondial. De asemenea, în cimitirul din jurul bisericii se găseşte o cruce de lemn, sculptată şi pictată de către meşterul Stan Ioan Pătraş.
Dealul Corbului şi împrejurimile cu peisaje pitoreşti sunt o încântare. Aici, natura este la ea acasă în orice anotimp și reprezintă o posibilă destinație preferată pentru orice iubitor de drumeții.
MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut