De  Ziua Universală a Iei poartă cu drag o Ie pe bicicletă!

3 minute de citit
- Publicitate -
De Sânziene în 24 iunie zi declarată și „Ziua Universală a Iei” 🌼 i-ați #Iia și #bicicleta și hai cu Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania” să faci parte și tu din alaiul bicicliștilor folcloriști!🌾🚴‍♀️
Anul acesta vă propunem pe lângă traseul din municipiul Baia Mare și o serie de concursuri specifice acestui îndrăgit sport, care este la îndemâna oricui și este practicat în întreaga lume indiferent de cultură, religie sau etnie.
Traseu: Pornire – Centrul Vechi (Piața Libertății) -Strada Gheorghe Șincai- Str. Culturii – Bd. Independenței – Bd. Unirii -Bulevardul Regele Mihai I (fostul Bulevard București).

Ziua Universală a Iei este sărbătorită odată cu sărbătoarea de Sânziene

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut