De Ziua Holocautului, Centrul Artistic Baia Mare omagiază pictorii evrei la Muzeon – Storytelling Jewish History Museum din Cluj

2 minute de citit
- Publicitate -

Data de 27 ianuarie marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului, conform Rezoluției 60/7 Adunării Generale a ONU din 2005. La 27 ianuarie 1945, prizonierii din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au fost eliberați de către soldații Armatei Roșii.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în 27 ianuarie 2024, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» vă invită să aduceți un omagiu pictorilor evrei dispăruți prematur din viața artistică românească, prin vizitarea expoziției temporare „Vibraţii Klezmer în Transilvania”, găzduită de  Muzeon – Storytelling Jewish History Museum din Cluj.
În cadrul acestei expoziții veți avea posibilitatea să vedeți picturi de epocă cu muzicanți evrei din Transilvania, realizate de către doi artiști ai Şcolii de Pictură din Baia Mare și anume 𝐉𝐚́𝐧𝐝𝐢 𝐃𝐚́𝐯𝐢𝐝 și 𝐈𝐯𝐚́𝐧𝐲𝐢-𝐆𝐫𝐮̈𝐧𝐰𝐚𝐥𝐝 𝐁𝐞́𝐥𝐚, lucrări aflate în patrimoniul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».
De asemenea, veți descoperi ce este muzica klezmer, care sunt originile acesteia și ce influențe are acest gen muzical. Totodată, veți putea asculta piese evreiești din Maramureș, culese de 𝐌𝐚𝐱 𝐄𝐢𝐬𝐢𝐤𝐨𝐯𝐢𝐭𝐬 și veți admira felul armonios în care se îmbină muzica și arta plastică.
Expoziția temporară Vibraţii Klezmer în Transilvania se poate vizita gratuit până pe 29 februarie 2024, la sediul Muzeon – Storytelling Jewish History Museum din strada Virgil Fulicea 3, Cluj-Napoca.
Orarul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00-18:00 (ultima intrare 17:30).
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut