De 8 Martie, PS Iustin transmite un mesaj de cinstire și prețuire a Femeii, cu deosebire a Femeii – Mamă

5 minute de citit
- Publicitate -
Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin, de cinstire și prețuire a Femeii, cu deosebire a Femeii – Mamă, 8 martie 2023
Astăzi este despre femeie la superlativ!
Bunică, mamă și soție,
Ea este VIAȚA!
Prima noastră bătaie de inimă acolo a avut loc, în primul nostru rai. În sânul protector care ne-a purtat și de unde i-am auzit glasul duios când ne cânta, când ne striga să venim în lume, când ne vorbea sau când se ruga Maicii Domnului să-i dăruiască un prunc cu har.
Ea a fost și rămâne prima noastră IUBIRE, unica.
Când am deschis ochii pentru prima dată, am văzut fața și chipul ei iconic de mamă. Zâmbetul ei l-am mostenit și cu el am zâmbit și noi, primindu-l în dar spre a ne însenina și înfrumuseța fața și viața. Și spre a bucura lumea cu el!
Brațele ei ne-au dăruit siguranță și duioșie și ne-au ridicat la înălțime, ca să privim lumea minunată din jurul nostru! Bătăile ei de inimă, în al cărui ritm a bătut și inima noastră, ne-au făcut să tresărim, să ne înfiorăm sau să tresăltăm de bucurie; ne-au transmis sensibilitatea umană și divină, deopotrivă.
Prin laptele cu care ne-a hrănit, la sânul ei, ne-a transmis toate virtuțile neamului nostru: credința în Dumnezeu, iubirea de frumos, iubirea de Biserică, Țară și Neam, de familie, de strămoși, de viață, muncă și rugăciune, de cinste și omenie, de firesc și normalitate, de milostenie și iubire!
EA ne-a botezat; EA ne-a purtat pe brațe la biserică și ne-a încreștinat; EA ne-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și ne-a învățat primele rugăciuni; EA ne-a fost primul dascăl și model în viață. Lecțiile predate de EA au fost „școala pentru toată viața”!
EA ne-a transmis și ne-a învățat „bunul simț țărănesc“, care cuprinde în sine trei esențiale lucruri: frica de Dumnezeu, rușinea de oameni și simțul măsurii (adică să nu uiți niciodată de unde ai plecat).
EA ne-a fost primul REFUGIU, atunci când ne ascundeam de pedeapsa paternă si de orice pericol, în brațele ei protectoare!
EA ne-a fost primul AVOCAT DE APĂRARE, în familie, în școală, în societate și înaintea lui Dumnezeu, atunci când Îl supăram și eram vrednici de pedeapsă, rugându-se pentru iertarea si îndreptarea noastră!
EA ne-a fost și ne este prima LUMINĂ, prima ICOANĂ, căreia ne închinăm sărutându-i obrajii și mâinile, precum sfintelor icoane!
EA a stat la căpătâiul nostru când ne-am îmbolnăvit sau când am suferit trecând prin situații grele, știind că tot ceea ce vrea ea este să fim bine și că tot ceea ce va cere de la Dumnezeu pentru noi, va primi!
EA cunoaște cel mai bine tainele divine, pentru că Însuși Dumnezeu este părtaș la viața și la ocrotirea ei față de noi! Nimeni și nimic nu o va putea înlocui, căci a fost zidită de Dumnezeu să continue lucrul Său, viața pe pământ!
Fii binecuvântată FEMEIE – MAMĂ a umanității, în veci!
Să fii pavăză și scut prin furtunile acestei lumi! În vreme de pace să ne porți în rugăciuni, iar în vreme de război să ne ascunzi sub scutul inimii tale! Să ne porți la izvoarele vieții acestei frumoase lumi și la izvoarele vieții veșnice!
TU ai născut și crescut eroii. TU i-ai și plâns, când și-au dat viața pentru Țară, Biserică și Neam. TU i-ai pomenit la soroacele rânduite de Biserică și ai împărțit pomeni pentru sufletele lor. TU le-ai îngrijit mormintele și monumentele. TU le-ai povestit pruncilor faptele lor eroice, spre a nu fi uitate în istorie! Căci TU însăți ești ISTORIA, cea cu litere de aur, a oricărui neam!
Tu ești REGINA, în veci! Fii iubită, cinstită și slăvită!
Tu meriți o statuie în fața fiecărei biserici creștine, pentru că ai dăruit fii și fiice Patriei pământești și Împărăției lui Dumnezeu! Ai umplut Pământul de oameni și Cerul de sfinți!
Îmi plec genunchii, în rugăciune și metanie, în fața ta, FEMEIE – MAMĂ.
Să spui „La mulți ani!” VEȘNICIEI e prea puțin!… Dar poți și ești dator să spui: Să fii veșnic frumusețea, viața, familia și normalitatea acestei lumi!
Marele Dostoievski spunea că „frumusețea va salva lumea“. Deci fii salvarea lumii!
Amin!
+ PS Iustin
Episcopul Maramureșului și Sătmarului

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut