Proiectul educativ județean Datini. Tradiții. Obiceiuri organizat anul acesta de Școala Gimnazială Bârsana, în parteneriat cu Consiliul Local Bârsana, Primăria Bârsana și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, aflat la cea de-a șasea ediție, a fost bun prilej de a aduna grupuri de colindători de pe Valea Izei și nu numai.
Organizat sub formă de concurs, la finalul căruia participanții au fost recompensați cu diplome, această manifestare și-a propus să transmită, prin copii, mesaje multiple: bucuria nașterii Mântuitorului, autenticitatea costumului popular dar și promovarea colindului maramureșean specific zonei de proveniență.
Părerea celor două interprete de muzică populară (Ileana Matus și Voichița Nemeș Andreica) a fost exprimată în cel mai profesionist mod, de a se insista pe educarea copiilor în spiritul conștientizării semnificației reale a sărbătorii Crăciunului, a purtării portului popular așa cum a fost el moștenit de la străbuni și de a-i implica activ în conservarea valorilor satului de proveniență.
Prezența în juriu a tuturor celor patru preoți ai comunei (atât de confesiune greco-catolică, cât și ortodoxă), a inspectorului școlar general, a directorilor de la Centrul Cultural Sighetu Marmației şi Școala Profesională Rozavlea, precum și a renumitei soliste de muzică populară Voichița Nemeș Andreica, este dovada vie a faptului că manifestarea are un nivel câștigat în timp, dar este și o oportunitate de exersare a ecumenismului de dragul copiilor.
Timp de patru ore, pe scena Căminului Cultural din localitate au răsunat colindele din Strâmtura, Ocna Șugatag, Sighetu-Marmației, Budești, Rozavlea, Călinești, Dragomirești, Botiza, Șieu, Bogdan Vodă, Vadu Izei, Câmpulung la Tisa, Oncești, Vadu Izei, Bârsana și Slatina (Ucraina).
Acum, în prag de sărbători, vă transmit urarea coconilor de pe scenă:
,, La anu’ și la mulți ani!
Să ne vedem cu toții-n rai!”