Daniel Leș a devenit oficial cetățean de onoare al orașului Baia Sprie

3 minute de citit
- Publicitate -

Ceremonia oficială de acordare a titlului de onoare artistului ceramist Daniel Leș a avut loc azi, 20 aprilie 2023 în Baia Sprie, orașul natal al artistului maramureșean, la Casa de Cultură. La eveniment au participat artistul, primarul orașului Baia Sprie, Alin Sebastian Bîrda, directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean, directorul Direcției Județene de Cultură, Aura Pintea, scriitorul Marian Ilea, cetățean de onoare al orașului, pictorul Mircea Bochiș, cetățean de onoare al orașului, lect. univ. dr. Natalia Lazăr și directorul Casei de Cultură Baia Sprie, Sorin Todoran.

Daniel Leș, fiul pictorului și ceramistului Ioan Leș, în vârstă de 51 de ani, performează în acest domeniu de peste 30 de ani, iar datorită iubirii sale față de munca sa acesta are parte de un succes deosebit, fiind apreciat atât național, cât și internațional și, devenind unul dintre cei mai apreciaţi artişti şi ceramişti din Europa.

„Mă onorează faptul că sunt recunoscut la mine acasă, în orașul meu natal. Iar eu mă simt dator să promovez această artă, ținând cont de faptul că Baia Sprie avea un centru de ceramică. Cred, totuși, că e puțin bombastic acest titlul de cetățean de onoare, nu o spun cu falsă modestie, eu cred că am o datorie de a face ceea ce fac. Le mulțumesc autorităților că au observat că sunt cu sufletul aici, întrucât este o vorbă, că niciun apostol nu e recunoscut la el acasă, dar iată că în cazul meu este contrariul. Mă bucur că oamenii văd ce fac în misiunea mea, pentru că uneori strig ca în pustie, întrucât vreau să înviu, prin diferite forme, ceea ce înseamnă arta și tradiția. Mă bucur că văd oameni care au învățat să bea din nou apă din lut. Țin aceste cursuri de ceramică nu doar pentru a duce mai departe tradiție, ci și ca o formă de terapie în contextul consumerismului de astăzi. Avem multe de spus, noi, ca Maramureș. Eu cât pot voi promova întotdeauna Maramureșul. Doresc să mulțumesc în primul rând domnului Prof. Dr. Teodor Ardelean pentru gândul bun de a mă recomanda pentru această distincție onorabilă și bine-nțeles Primăriei Baia Sprie, primarului Alin Bîrda si Consilierilor Locali și directorului Casei de Cultură, dl. Sorin Todoran. De asemenea mulțumesc doamnei Lect. Univ. Dr. Natalia Lazăr pentru prezentare”, arată pentru DirectMM.ro Daniel Leș.

Mihaly Alisia

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut