Suntem cu toţii fascinaţi la apariţia pe cer a unui curcubeu. Îl admirăm până la dispariţia lui, facem fotografii, îi numărăm culorile sau ne dăm cu părerea asupra legendelor şi superstiţiilor legate de această superbă manifestare a naturii.
Istorie şi simbolistică
El semnifică adeseori unitatea ori unificarea, în special dintre pământ şi cer, dintre uman şi suprauman.
În Grecia Antică, era un simbol al zeiţei Iris, una a vindecării şi care le aducea veşti muritorilor într-un veştmânt multicolor.
Pentru romanii din antichitate, era o cale folosită de Mercur, mesagerul zeilor. Polinizienii îl considerau şi ei un traseu de-a lungul căruia se deplasau divinităţile.
În cultura creştină şi cea ebraică, curcubeul este un simbol al pactului lui Dumnezeu cu oamenii, după potopul căruia îi supravieţuise Noe şi ai lui.
Componenţa cromatică
Cunoaştem îndeosebi trei culori primare: roşu, galben şi albastru, iar acestea se combină pentru a rezulta alte culori secundare precum portocaliu, verde sau violet.
Componenţa cromatică a curcubeului a fost stabilită de Isaac Newton, întemeietorul fizicii moderne. La început alesese doar cinci culori: roșu, galben, verde, albastru și violet. Matematicianul Pitagora credea, însă, cu tărie că numerele au puteri nebănuite și au un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi. El este primul care a observat că numărul șapte are legătură cu tot ceea ce se întâmplă în natură.
Newton era un mare fan al lui Pitagora şi influenţa acestuia a fost vazută în modul de gândire a lui asupra spectrului de culori. A adăugat, astfel, culoarea oranj (între galben şi roşu) şi indigo (între violet şi albastru), după ce a luat în considerare ideile lui Pitagora ce făceau legătura între muzică şi culori. Așadar, motivul pentru care curcubeul este alcătuit din șapte culori este foarte complex si foarte vechi. Însă, uimitor este faptul că sunt incluse elemente din matematică, numerologie și chiar muzică, în ceva ce noi doar percepem vizual.
Culori şi semnificaţie
- Roșu reprezintă legătura noastră cu Pământul. Termenul subliniază iubirea, roadele pomilor și clima.
- Orange, adică portocaliul, este culoarea soarelui. Reprezintă căldura, bucuria, starea de bine și creativitatea. Portocaliul este considerată culoarea vindecării.
- Galbenul este culoarea care reflectă vitalitatea, energia și gândirea limpede. Reprezintă distracția, voia bună și relaxarea.
- Verdele înseamnă renașterea naturii, viața, primăvara. Este culoarea armoniei și a echilbrului. Verdele este asociat cu vindecarea.
- Albastru este culoarea mării, a cerului, a seninului, a bunătății.
- Indigo reprezintă o combinație de culori. Între albastru și roșu. Reprezintă meditația și se află în strânsă legătură cu visele.
- Violet este o culoare care simbolizează spiritualitatea. Este o culoare nobilă, frumoasă, reprezintă liniștea și relaxarea.