Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii. O viroză respiratorie e urmată de ganglioni măriți de volum în jurul gâtului. La infecția cu virusuri, de obicei nu dor.
Limfocitele T și B, părți ale sistemului imunitar, se antrenează în interiorul organismului să devină imunocompetente. Sunt descărcate în circulaţie și apoi circulă și recirculă în ganglioni. Acești veritabili soldați simt toți microbii din natură.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Sunt puține celule într-o primă fază, dar aceste limfocite proliferează. O populație mai numeroasă capabilă să facă față și să declanșeze un răspuns imun eficient.”
Odată ce întâlnesc cu un microb, limfocitele încep lupta. În acelaşi timp, se multiplică pentru a părea impunătoare și prin număr. Ganglionii se măresc. Și se pot palpa.
Infecțiile de sezon sunt produse majoritar de virusuri. Nu au nevoie de antibiotice. Ce se întâmplă, dacă primiți antibiotic, când nu aveți nevoie?
dr. Angela Crăciunescu, medic primar ORL: „În primul rând, scade imunitatea locală. E prima care îmi lasă loc și altor infecții și, de aici, se propagă ca un val. Tot timpul copilul acela va avea o problemă la nivelul cavității orale pentru că se distrug microbii buni din organism.”
De aceea, infecțiile virale se tratează cu antiinflamatoare nesteroidiene, care scad febră și inflamația. Și cu multă apă.
Ca tratament local, propolisul este de ajutor.