Crește vârsta de pensionare în România

5 minute de citit
- Publicitate -

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat principiile agreate cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles. Printre acestea se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani, eliminarea unor pensii speciale, și calculul pensiei raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, atunci când salariile sunt mai mari.

„Am prezentat celor doi lideri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierului României, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute în cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic, până la la directori și comisari, pe ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public și cu indemnizațiile și pensiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Raportul Băncii Mondiale, după amendamentele depuse la Senatul României și aprobate și trecute de Senatul României, au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles către Comisia Europeană şi s-a discutat pe baza acelui impact.

Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum știți, reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astea să nu depășească nici o pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate și supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate și s-au mai stabilit, pentru a îndeplinit jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente astfel încât, după ce trece legea și de Camera Deputaților, jalonul să fie îndeplinit. Aceste lucruri pe care vi le voi comunica acum sunt agreate deja cu Comisia Europeană și dacă aceste lucruri se întâmplă jalonul este considerată îndeplinit, așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR.

Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele: creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii. De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut şi în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că, vă aduceți aminte, în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această posibilitate, și nu aveau această obligație mai ales, posibilitate, în legea actuală.

Un alt principiu este eliminare a unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale și acest lucru se face și s-a făcut, se face în continuare, dar s-a făcut și până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplul cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi şi, de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici parlamentari de la acest aspect. Acestea sunt principiile agreate. O parte din amendamente deja sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției

Am primit dispoziție astfel încât până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și toți colegii mei miniștri de resort, împreună cu specialiștii din ministere să vină cu in-put-ul dumnealor și să avem amendamentele terminate și finalizate, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament. Astea sunt cele agreate. Pentru mine a fost îmbucurător faptul că am reușit să obțin de la Comisie aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit.”

foto: Ghiță Porumb

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut