Cresc salariile bugetarilor din 1 ianuarie 2024

3 minute de citit
- Publicitate -

Salariile angajaţilor din sistemul public vor creşte cu 5% de anul viitor. Aceasta este doar una dintre măsurile fiscale aprobate de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă publicată recent în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare în 1 ianuarie 2024.

Măsurile fiscale privind creşteri salariale în sistemul bugetar, munca suplimentară, zile libere şi posturi vacante

  • salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024 faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023
  • cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului din învăţământ crește, în medie, cu 20% în 2024, în două tranşe: 1 ianuarie 2024 şi 1 iunie 2024
  • reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2024
  • se menține valoarea sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare din salariul brut lunar, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023
  • Munca suplimentară efectuată de către personalul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora. Excepții: personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017.
  • se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice. Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.
  • numărul maxim de posturi finanţat în anul 2024 din fonduri publice de către instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare să fie stabilit astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal.
  • Indemnizația de hrană rămâne la nivel de decembrie 2023

MaramuresOnline.ro

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut