Creatoarea de modă din Baia Mare, Renata Mihaly, se inspiră din cultura romă în ceea ce privește propriile creații vestimentare

2 minute de citit
- Publicitate -

Interviul realizat în cadrul unui proiect derulat în parteneriat de Departamentul pentru Relații Interetnice și Agenția Națională pentru Romi a avut loc în data de 7 aprilie, unde tânăra băimăreancă de etnie romă, Renata Mihaly, studentă la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, secţia de modă-design vestimentar, a dezbătut mai multe subiecte care includ cultura romă și cum această cultură a inspirat-o în crearea  anumitor piese vestimentare.

Scopul interviului fiind marcarea zilei de 8 aprilie care reprezintă Ziua Internațională a Romilor.

Tânăra artistă a ales de mai multe ori să promoveze cultura romă prin intermediul creațiilor sale vestimentare, cum ar fi în proiectul de licență al studentei ”Istoria și cultura romilor. Valențe culturale”.

„Intenția bine conturată a artistului trebuie să fie prezentă în domeniul în care dorește să promoveze valori și să demonteze prejudecăți, iar notorietatea îi poate fi de mare folos în tot acest demers” , afirmă artista, conform dri.gov.ro.

Colecția vestimentară a Renatei denumită „Sintagma” reprezintă îmbinarea tradiționalului rom cu moda actuală. Această colecție poate fi considerată și un paradox datorită faptului că Renata a ales să se axeze pe anumite detalii reprezentative, dar discrete din vestimentația tradițională romă, unde culorile vii sunt în abundență și la fel și accesoriile care ies în evidență.

Piesele vestimentare din colecția tinerei – pantalonii largi, cămașa, sacoul și vesta – reprezintă și stilul vestimentar al străbunicului său, care a fost și principala ei inspirație în ceea ce privește colecția Sintagma.

 

„Noi putem contura lucrurile minunate din cultura romă și tot ceea ce înseamnă ea cu adevărat”, ne spune Renata Mihaly, conform dri.gov.ro.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut