Duminică, 28 iulie 2024, a 5-a după Rusalii – vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Copalnic, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș.
Cu această ocazie, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară a comunității cu hramul „Învierea Domnului”, după care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor și a autorităților locale.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Sfinții Martiri Brâncoveni”, iar la momentul pricesnei a cântat și corul parohial.
În cadrul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat credincioșilor pericopa evanghelică rânduită în această duminică și care face referire la vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gherghesenilor, fragment evanghelic consemnat de Sfântul Evanghelist Matei (cf. Matei 8, 28-34, 9, 1).
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a hirotesit pe părintele paroh Godja Man Daniel întru iconom stavrofor cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, iar alți ctitori și binefăcători au fost distinși cu Diploma Anului Omagial.
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru slujire și, în semn de recunoștință și prețuire a dăruit ierarhului o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș și un coș cu flori.
Parohia Ortodoxă Copalnic numără peste 600 de suflete, iar în cadrul comunității există două biserici ortodoxe: biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, construită în 1912 și biserica monument istoric „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în 1731, și care a suferit de-a lungul anilor lucrări de întreținere, reparare, restaurare. Astfel, în perioada 2011-2012, biserica a fost repusă în valoare, fiind un important simbol al acelei zone.
Text: Pr. Adrian Dobreanu – director Departament Comunicații Media-Online
Foto: Tudor Ciocotișan