Control tematic desfășurat de Garda de Mediu Maramureș pentru verificarea calității aerului

2 minute de citit
- Publicitate -

În perioada 12 – 15 februarie, comisarii Gărzii de Mediu Maramureș au desfășurat un control tematic planificat la privind verificarea realizării măsurilor din Planul de menținere a calității aerului pentru județul Maramureș și aglomerarea Baia Mare.

”Planul de menținere a calității aerului în județul Maramureș pentru perioada 2021-2025 este in prezent tot curs de elaborare, nefiind finalizat datorită completărilor solicitate, urmând să fie adoptat oficial la data aprobării prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Maramureş, dupa avizarea prealabilă de către Agenția pentru Protecția Mediului Maramures, respectiv Centrul de Evaluare a Calității Aerului – CECA.

În rețeaua automată de monitorizare în cele trei puncte amplasate în municipiul Baia Mare în sezonul rece ( lunile decembrie – martie) caracterizate prin calm atmosferic nefavorabil dispersiei poluantilor se inregistrează depășiri ale valorile limită la indicatorul PM10. Acestea se datoreaza emisiilor difuze din trafic si sistemelor de incălzire a locuintelor si/sau ale agenților economici, indeosebi cele alimentate cu combustibil solid – lemne”, arată un comunicat al Gărzii de Mediu Maramureș.

Pentru îmbunătățirea microclimatului urban și limitarea emisiilor de pulberi PM 10 și PM 2,5, autoritățile administrației publice locale trebuie să ia măsuri pentru:

– reabilitarea și modernizarea infrastructurii județene de transport rutier pentru asigurarea de rute alternative;
– reducerea emisiilor asociate traficului rutier prin fluidizarea traficului;
– limitarea emisiilor atmosferice din surse staționare de la operatori economici;
– reabilitarea/modernizarea parcurilor și a spațiilor publice urbane de agrement;
– creșterea suprafețelor împădurite și de spații verzi și implicit reducerea densității surselor de emisie;
– repunerea în valoare a terenurilor degradate din domeniul public și reducerea emisilor rezultate din resuspensia prafului;
– gestionarea deșeurilor;
– creșterea eficienței energetice a clădirilor;
– introducerea/extinderea alimentării cu gaze naturale;
– măsuri urbanistice și de amenajare a teritoriului în sensul evitării cumulului de emisii din surse grupate cu potențial de a emite simultan.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut