Concertul Corurilor Bisericești din zona Sighetu Marmației (2003 – 2023)

4 minute de citit
- Publicitate -
Crăciunul este una din cele mai importante sărbători religioase, este sărbătoarea Nașterii Domnului, prilej de bucurie, pace și liniște spirituală.
Crăciunul se identifică în Maramureș prin colindă, care, în ciuda presiunilor asupra folclorului, nu s-a ”manelizat”, ci s-a păstrat așa cum era cântată de străbuni.
În capitala spirituală a Maramureșului voievodal, colindele au răsunat din vremuri străvechi, de aceea bogăția inestimabilă a tradițiilor de Crăciun a căpătat noi forme adaptate la evoluția istorică a societății, așa a fost inițiat „Festivalului datinilor şi obiceiurilor de iarnă”- MARMAȚIA.
La ediția din anul 2003 în calitate de director al marelui eveniment, am convenit împreună cu Părintele Protopop Vasile Aurel Pop, să introducem în program, pentru prima oară, o sesiune de referate și un concert al corurilor bisericești.
La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, a avut loc simpozionul pe tema „Semnificația și sărbătoarea Crăciunului de către Biserica Ortodoxă Română”.
Acum douăzeci de ani a avut loc primul Concert al grupurilor corale bisericești țărănesti din Maramureșul Voievodal și a corurilor din bisericile sighetene, la data de 20 decembrie 2003, în Catedrala Ortodoxă Română din Sighetu Marmației, întitulat „CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ”!
Pe parcursul anilor, evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea părinților episcopi ai Maramureșului și Sătmarului: Arhiepiscopul Justinian Chira, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, care ne-au încurajat, ne-au îndrumat, care prin prezența la Sighetu Marmației au aureolat an de an, Marea Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului.
În cadrul concertului, zecile de coruri și grupuri vocale au prezentat un repertoriu de colinde reprezentative pentru zona Maramureșului voievodal, pentru localitățile pe care le-au reprezentat sau unele colinde noi, creații ale dirijorilor.
Pentru fiecare concert am redactat câte un scenariu (texte de valoare, creații ale marilor noștri poeți, din creația populară- creații anonime și creații originale), asigurând prezentarea și buna defășurare, indiferent de locul unde au avut loc concertele – Catedrala Ortodoxă sau Palatul Episcopal (cultural).
Partea organizatorică a fost asigurată de părintele Vasile Aurel Pop, Protopopul Sighetului.
La douăzeci de ani de la primul concert, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte IUSTIN Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului și a Preasfințitului TIMOTEI SĂTMĂREANUL Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a avut loc CONCERTUL DE COLINDE – “CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ”, al corurilor și grupurilor de colindători din zonă și din municipiul Sighetu Marmației, în Sala Festivă Episcop „Dr. Vasile Stan”de la Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmaţiei.
Au colindat, fiecare cu un repertoriu specific localității pe care au reprezentat-o, grupuri corale şi de colindători din:
  • Budeşti
  • Breb
  • Călineşti
  • Desești
  • Rona de Jos
  • Săpânţa
  • Ocna Șugatag
  • Oncești
  • Vadu Izei
  • Sighetu Marmaţiei
Scenariul spectacolului a fost realizat de Ioan Dorel Todea. Coordonatorul evenimentului (de douăzeci de ani), Protopop VASILE AUREL POP.
Prezentarea spectacolului a fost realizată într-o formulă inedită, de către prof. dr. Ioan Dorel Todea, pr. drd. Dan Ioan Sidău și Ioana Raluca Sidău.
Un eveniment excepțional care merită o atenție specială, poate că este unic în România!
Frumusețea costumelor, muzica, textul, interpretarea, a făcut din acest concert un eveniment de valoare, un obicei în sine, aducând bucuria întâmpinării Nașterii Mântuitorului!
Preoții, dirijorii (profesori sau preoți), generațiile de colindători, au un rol esențial în păstrarea, transmiterea și valorificarea unui tezaur inegalabil, care dau identitate poporului român.
Atât timp cât colinda și colindatul vor dăinui, sărbătoarea Crăciunului nu își va pierde farmecul în Maramureș.
Prof.dr.Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut