Concert de muzică clasică la Colonia Pictorilor din Baia Mare şi la Memorialul Durerii în Sighet

5 minute de citit
- Publicitate -

Classic Unlimited 2023 – Muzica Clasică ajunge în weekend în Colonia Pictorilor din Baia Mare și la Sighetu Marmației

 Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian Classic Unlimited continuă în două locații de excepție, care pentru o seară se transformă în săli de concert: Colonia Pictorilor din Baia Mare (14 octombrie, ora 19:00) și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației (15 octombrie, ora 18:00). Accesul publicului este gratuit și se face în baza unei rezervări online pe site-ul classicunlimited.ro. Locurile pentru cele două concerte de pian au fost deja rezervate. În cazul  în care vor fi rezervări anulate, organizatorul va anunța, cu o zi înainte de eveniment, numărul locurilor disponibile.

Colonia Pictorilor, un colț pitoresc în inima municipiului Baia Mare, își deschide porțile pentru Classic Unlimited pentru prima dată. Cu o istorie bogată în artă, această locație unică este expresia vie a Școlii Băimărene de Pictură, înființată acum mai bine de 120 de ani, în 1896, de artistul Simon Hollósy. Demersul nu a fost finalizat imediat, ansamblul edificându-se în mai multe etape și concretizându-se prin construcțiile care alcătuiesc astăzi patrimoniul Coloniei Pictorilor și care va deveni pentru o seară o sală de concert în cadrul Classic Unlimited 2023.

A doua locație specială care va găzdui în acest weekend un concert Classic Unlimited este Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației. Acest complex cuprinde închisoarea Sighet, cimitirul Cearda și terenul înconjurător. Cu o istorie impresionantă, memorialul amintește de tragicele evenimente ale regimului comunist și a devenit un simbol al luptei împotriva opresiunii. Concertul de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației promite o experiență muzicală memorabilă într-un cadru încărcat de istorie și semnificație culturală.

Ediția din 2023 a Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

 • Intermezzo – Johannes Brahms
 • Pavana – George Enescu
 • Pisica și Șoarecele  – Aaron Copland
 • Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert
 • Rhapsody in Blue – George Gershwin
 • Fifths and Drifts – Șerban Marcu
 • Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk
 • Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

LOCURI ȘI CALENDAR: 

 • 1 octombrie, ora 18.00, Podul sudat “Pătru Iacob” sub Funicular / Palatul Cultural, Reșița
 • 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană 
 • 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
 • 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
 • 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației 
 • 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
 • 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
 • 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
 • 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut