Complexul Astronomic din Baia Mare și unul din simbolurile Maramureșului: Clopul

3 minute de citit
- Publicitate -

Unul dintre cei mai buni prieteni ai planetariului băimărean, cercetătorul Dan George Uza, a publicat – nu demult – câteva fotografii care – și acestea – au un rol important în completarea unui puzzle istoric: Complexul Astronomic. Fotografiile, realizate de Ioan Mircea Corpodean, surprind într-o captură a momentului, instantanee din anii 1970, cu vizitatori clujeni la Planetariul din Baia Mare, printre care se numără și domnul Romulus Irimeș, părintele astronomiei clujene de amatori, cetățean de onoare post mortem.

În fotografiile alb-negru regăsim clădirea observatorului astronomic, grupul de vizitatori prezenți sub cupola rotativă a observatorului, un cadru cu directorul planetariului, alături de tehnica optică Zeiss din dotare, iar imaginea de rămas bun este fotografia de grup. Doar o singură (și aceeași) persoană apare în trei, din cele patru fotografii, respectiv directorul de atunci al Complexului Astronomic: prof. Augustin Mada, de origine din satul Baba (Târgu Lăpuș).

Prof. Augustin Mada a fost primul director al Complexului Astronomic, între anii 1969 – 1985, retrăgându-se în 1985 pentru o poziție mai bine remunerată, de profesor la Săcălășeni. De curând, planetariul a primit vizita domniei sale, fiind în pregătire un interviu care va evidenția istoria veche a instituției. Pentru că a venit vorba despre turnul astronomic, amintim și cupola rotativă care, împreună cu mecanismele de deschidere și compensare (pentru a nu mai vorbi de tehnica de observații astronomice, lunete, telescoape ș.a.m.d) au fost achiziționate și aduse de la Zeiss – Jena, Germania (R.D.G). Dar clădirea observatorului, ca și camera solară și holul intermediar au fost adăugate puțin mai târziu și – potrivit unor surse – aparent au fost realizate cu puțin noroc și finanțate dintr-o rezervă de buget creată prin anularea altor investiții programate.

Dacă prima etapă de construcție a planetariului a început în 1967, și cele două proiectoare Zeiss ZKP-1 se aflau deja de o vreme într-un stoc tehnic la București (1965), până s-a decis repartizarea lor la Baia Mare și Constanța, proiectarea de ansamblu a Complexului Astronomic, trebuie să fi început mai devreme. Se pare, că proiectul acestui obiectiv a fost realizat de arhitectul Constantin Pena, care amintea, intervievat de Ionuț Horoba, că ar fi întâmpinat ”anumite dificultăți, mai ales la partea unde trebuia așezată căciula aia mare. Nu mai avusesem de-a face cu așa ceva până atunci” (Wikipedia. Baia Mare de altădată/Cap.2. Construcția orașului Baia Mare).

Crișan Petru Ciprian – muzeograf

- Publicitate -
TAGGED: , ,
Share this Article
Sari la conținut