Colonelul (r) Marin STĂNESCU, cetățean de onoare al orașului Vișeu de Sus, a împlinit 103 ani

3 minute de citit
- Publicitate -

29 octombrie 2023 – Colonelul (r) Marin STĂNESCU, cetățean de onoare al orașului Vișeu de Sus, împlinește 103 ani.

„La mulți ani, domnule colonel! Să vă țină Dumnezeu sănătos! Primiți respectul și prețuirea noastră!”, este urarea transmisă cu mândrie de reprezentanții administrației publice din Vișeu de Sus.

Din istoria unui om ce a scris istorie:

Marin Stănescu s-a născut în 29 octombrie 1920 în comuna Izvoarele, județul Olt. La 18 ani este încorporat ca voluntar în Regimentul 3 Dorobanți Slatina-Olt, iar un an mai târziu e trimis la Școala de Subofițeri de la Făgăraș. România intră în război și, la 22 iunie 1941, la ordinul generalului Antonescu, tânărul Stănescu trece Prutul și luptă la Țiganca, Tălăiești, Taraclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Tătarca în Basarabia. Se dau alte lupte la Chișinău, Tighina, apoi se trece Nistrul și la Vigoda este rănit. După refacere, participă la luptele de la Odesa, Doneț, Cotul Donului, unde, în iarna anului 1942, unitatea din care face parte este respinsă de tancurile sovietice. Începe retragerea și ajunge până la Iași, opunând rezistență pe râul Jijia, alături de o grupă din armata germană respingându-i pe ruși. Este din nou rănit și internat la Bârlad, apoi la Vaslui și la Slatina.

În 23 august 1944, când România iese din Alianța Axei, este refăcut și reîncepe lupta, de data aceasta împotriva nemților, la Târnăveni, Cipău Mare, Cipău Mic. Ostașii români trec Mureșul cu bărci de cauciuc și se angajează în crâncenele lupte de la Oarba de Mureș, unde, în 20 octombrie 1944, Marin Stănescu a fost lovit pentru a treia oară. Spitalizat la Blaj și la Spitalul Central din București, se reface din nou și continuă războiul cu Batalionul 10 Vânători de Munte. Participă la luptele din Cehoslovacia, Munții Tatra, iar ziua victoriei, 9 mai 1945, îl găsește la granița Germaniei. În 12 august 1945, după trei luni de mărșăluit, sosește în Vișeu de Sus, unde Batalionul 10 Vânători de Munte din care făcea parte este primit de mii de oameni.

După terminarea războiului, în 1947, Marin Stănescu este comandant de pluton la trupele de grăniceri la Vărșani – Arad, apoi șef de cancelarie la Sânicolaul Mare. În 1950 este trecut în rezervă cu gradul de căpitan. Din 2008 este avansat colonel.

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat de mai multe ori, primind: ”Crucea Comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial 1941-1945”, ”Insigna Veteran de Război”, ”30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă”, decorația ”Onoare Armatei Române”.

sursa foto: Lucian Isaicu

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut