Clacă de cules struguri la Coruia

2 minute de citit
- Publicitate -
Joi 12 oct. 2023, în localitatea Coruia a avut loc unul dintre cele mai frumoase obiceiuri: „Clacă de cules struguri” care s-a desfășurat la hijul (via) gazdei, Ica și Cipri Pop a Diacului, familie de oameni primitori cu respect și dragoste pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, dar și buni și mari gospodari.
La eveniment au participat peste 20 de culegători, copii, tineri și vârstnici care au respectat tradiția culesului, a măcinatului cu picioarele, până la storsul și curgerea mustului iar gazdele au răsplătit clăcașii cu pancove, plăcintă, și horincă.
„Prin această acțiune am încercat să revitalizăm și să readucem la viață tradițiile satului românesc de odinioară, să cunoască și tinerii, preluând din experiența celor vârstnici și a învăța tainele, îndeletnicirile și tehnica obținerii vinului, dar și de a cunoaște faptul că aceasta era singura modalitate de întrajutorare a oamenilor la muncile grele în diferite domenii, organizarea de clăci. Suntem convinși că tinerii, pe care i-am văzut deja la lucru cu dragoste și dăruire, nu vor lăsa ca aceste tradiții să fie uitate, ci au să le transmită mai departe urmașilor”, arată reprezentanţii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Pe tot parcursul manifestării, atmosfera a fost întreținută de ceteră și hori, iar la final, gazda i-a așezat pe toți la masă de unde n-au lipsit băutura și mâncărurile tradiționale și mai ales mustul proaspăt, continuând cu cântec joc și voie bună.
Evenimentul a fost organizat de Asociația „Săcălășeni construim cu încredere” cu prezența Primăriei și a Consiliului local Săcălășeni și sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Felicitări organizatorilor, tuturor participanților care și-au adus aportul la buna desfășurare a evenimentului!

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut