S-a născut la Constanța în 13 iulie 1940. Al Doilea Război Mondial își pune tragic amprenta asupra familiei (mama își pierde viața iar fiul își pierde mâna stângă). 𝐈𝐥𝐢𝐞 𝐂𝐚̆𝐦𝐚̆𝐫𝐚̆𝐬̦𝐚𝐧 și tatăl său revin în Ardeal. Tânărul își începe studiile la Școala Medie de Arte Plastice și Decorative din Cluj (1954-1958) cu profesorul Coriolan Munteanu, continuă la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (1958-1964) clasa prof. Gheorghe Șaru, fiind coleg de generație cu Nicolae Apostol și Horia Flămând.
După absolvire, s-a stabilit la Baia Mare. În 1965 își face debutul expozițional pe scena plastică băimăreană, unde a activat până în anul 1998. Pentru o vreme a lucrat ca scenograf (costume, decoruri) la Teatrul Dramatic Baia Mare, a făcut artă monumentală (Clubul Phoenix din aceeași localitate) și a fost profesor la Liceul de Arte Baia Mare.
Între 1984-1990 a condus destinele Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici, fiind totodată membru în Consiliul Naţional al U.A.P. A fost inițiatorul Taberei Naționale de Pictură de la Seini (1985-1987).
A participat la numeroase expoziții de grup ale artiștilor băimăreni, atât în țară cât și peste hotare. De menționat este participarea la cea mai mare expoziție colectivă organizată la Baia Mare (1988 – Expoziția Națională a Tineretului – Atelier 35).
A făcut parte din elita „generației 60” căreia i se datorează restabilirea importanței Centrului Artistic Baia Mare.
Nu a avut de-a lungul vieții expoziții personale, a preferat atmosfera expozițiilor colective. O personalitate sensibilă și carismatică, Ilie Cămărășan alături de Mihai Olos și Mircea Hrișcă, a fost unul dintre cei mai îndrăgiți artiști boemi ai orașului Baia Mare. Se stinge din viață, prematur și neașteptat, în 14 ianuarie 1998.
În 2008, la un deceniu de la moartea lui, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ «𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞» și U.A.P.-ul băimărean au organizat o expoziție cuprinzând exclusiv operele artistului. De-a lungul timpului, colecția de artă a 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ «𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞» a devenit mai bogată prin achiziționarea lucrărilor semnate 𝐈𝐥𝐢𝐞 𝐂𝐚̆𝐦𝐚̆𝐫𝐚̆𝐬̦𝐚𝐧, iar în prezent ne bucurăm să avem în patrimoniu un număr de douăzeci de opere aparținând marelui artist!
Sursa: Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»
Foto: Tiberiu Alexa