Ce trebuie să știi în caz de accident rutier

2 minute de citit
- Publicitate -

În cazul unui accident rutier fără victime, șoferii trebuie să se prezinte la secția de poliție competentă în cel mult 24 de ore, pentru a obține documentul de constatare, pe baza căruia se poate face reparația mașinii.

Totuși, dacă se încheie o constatare amiabilă între șoferi, cu condiția ca în accident să fie implicate doar două vehicule, ei nu mai sunt obligați să meargă la poliție. Din toamna lui 2022, constatarea amiabilă poate fi completată și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil.

Potrivit Codului rutier, șoferii implicați au două posibilități de a obține documentul pe baza căruia își pot repara mașinile, și anume un drum la poliție sau încheierea unei constatări amiabile.

Potrivit Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, formularul de constatare amiabilă de accident poate fi utilizat în România indiferent de locul producerii accidentului.

Cum se completează

Formularul de constatare amiabilă de accident se obține de la asigurătorul la care se încheie polița de asigurare auto obligatorie și conţine informaţii privind:

  1. data şi locul producerii accidentului
  2. datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi
  3. datele proprietarilor vehiculelor implicate
  4. datele vehiculelor implicate şi ale propriilor asigurători
  5. circumstanţele producerii accidentului

Constatarea amiabilă de accident poate fi utilizată în relaţia cu asigurătorii, fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră, numai în situația în care formularul este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident.

Al doilea mod de completare a unei constatări amiabile este și cel electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.

Această aplicație poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil atât din Google Play Store, cât și din App Store.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut