Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile prezentei legi. Mandatul Președintelui României este de 5 ani.
Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare:
▶️în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;
▶️în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;
▶️în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
▶️în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;
▶️în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Prin accesarea Registrului electoral la adresa www.registrulelectoral.ro și introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia.
Procesul electoral se desfășoară duminică, 24 NOIEMBRIE 2024, între orele 7.00 – 21.00.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:
▶️cartea de identitate;
▶️cartea electronică de identitate;
▶️cartea de identitate provizorie;
▶️buletinul de identitate;
▶️paşaportul diplomatic;
▶️paşaportul diplomatic electronic;
▶️paşaportul de serviciu;
▶️paşaportul de serviciu electronic;
▶️carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În secția de votare alegătorii cu drept de vot îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează următoarele aspecte:
▶️persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
▶️persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
▶️alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă;
▶️alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare;
▶️alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
▶️alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;
▶️alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, denumit în continuare alegător netransportabil, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.
Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.
Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum și copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București, cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12.00, fizic sau prin mijloace electronice. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, cererile de vot prin intermediul urnei speciale se pot depune la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București cel mai târziu vineri, 6 decembrie 2024, ora 12.00.
Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, cu excepția celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului; din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se deplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al biroului electoral al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea.
Alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, cu aplicarea corespunzătoare a art. 1 din Decizia BEC nr. 6/D/24.09.2024 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, disponibilă aici https://prezidentiale2024.bec.ro/wp-content/uploads/2024/09/Decizie_6D_P.pdf. În această situație, cererea de votare prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07.00-21.00. Nu este obligatorie ștampilarea adeverinței de către angajator.
Alegătorii care, în ziua alegerilor, vor fi internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute de Decizia BEC nr. 6/D/24.09.2024;
Persoanele reținute, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute de Decizia BEC nr. 6/D/24.09.2024;
Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.