CCI Maramureş continuă promovarea antreprenoriatului în şcoli

3 minute de citit
- Publicitate -
Sub egida “Învață de la antreprenori”, Camera de Comerț și Industrie Maramureș a propus Inspectoratului Școlar al județului Maramureș lansarea unei inițiative pilot care să promoveze antreprenoriatul în școli.
Reprezentanţii proiectului arată că rolul educației antreprenoriale în dezvoltarea mediului de afaceri din România este esențial, iar în opinia organizației camerale, programele extracurriculare cum ar fi cele de educație antreprenorială trebuie promovate în rândul tinerilor încă de pe băncile școlii.
Săptămâna trecută s-au alăturat proiectului antreprenori importanţi din judeţul Maramureş precum Eugen Mercea, directorul S.C. Hermes Contact S.A., Nicolae Dăscălescu, General Manager at TechnoCAD SA şi Marian Țapu, asociat TAFFO SRL.
Eugen Mercea, directorul S.C. Hermes Contact S.A., s-a alăturat proiectului și a răspuns prezent, în data de 20 noiembrie, Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare. Cu o vastă experiență în domeniu, Eugen Mercea le-a prezentat elevilor clasei a VIII-a (dirigintă prof. Andrea Pohl) activitatea societății comerciale Hermes Contact, ora de clasă transformându-se într-o adevărată poveste despre antreprenoriat. Eugen Mercea le-a vorbit totodată elevilor și despre perseverență și despre cum succesul sau insuccesul unei activități antreprenoriale pot fi condiționate.
În 22 noiembrie, la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” a fost prezent Nicolae Dăscălescu, General Manager at TechnoCAD SA. Discuțiile despre antreprenoriat au fost tehnice, așa cum este de altfel atât profilul unității de învățământ, cât și al companiei manageriată de Nicolae Dăscălescu.
În 24 noiembrie, Marian Țapu, asociat TAFFO SRL – companie care pune la dispoziție servicii în domeniul construcțiilor, a confirmat prezența la Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” Baia Mare. Acolo, antreprenorul le-a vorbit elevilor clasei a XI-a, respectiv celor două clase unite de-a XII-a, noțiuni și exemple din realitate legate de antreprenoriat și cât de importantă este relația angajator-angajat.
”Alte aspecte prezentate: experiența personală înainte de a deschide firma; exemplul Taffo – 2007-2014 proiectare, 2014 – prezent proiectare și execuție; cum se înființează o firmă – nume, sediu, statut, obiect de actvitate; exemple de actvități cu început simplu, și creștere; exemplu interactiv – deschidere firmă; venituri: importanța contractelor, pieței de desfacere, clienți; cheltuieli: salarii, impozite, materii prime, chirii, transport, consumabile, hardware, software; profit – reinvestit vs dividende; Noțiunea de capitalizare, relația cu banca, în scopul dezvoltării; discuții libere, întrebări/răspunsuri. De asemenea, am făcut și un exercițiu cu un exemplu propus de elevi, în care am identificat aspecte legate de problemele specifice unei activități antreprenoriale. Elevii au fost receptivi, unii activi, ceea ce îmi confirmă încrederea în viitor. Prof. Hojda Iulea s-a ocupat de programarea activității și a asistat la cele două prezentări. Programul va mai avea o activitate cu clasa X-a, în 7 decembrie”, a spus Marian Țapu la finalul primei sale experiențe în cadrul proiectului ”Învață de la antreprenori”.
MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut